Ogromni bubrežni kamenac ili kamen u bubregu bio je zaglavljen u telu čoveka dva meseca, napisao je on u viralnoj objavi na društvenoj mreži Redit, koja je kružila internetom poslednjih dana. Muškarac je trpeo nesnosne bolove tokom navedenog perioda, ali je uspeo da se reši muke posle operacije. Objavio je i fotografiju svog kamena, a kao poređenje, u šali je kraj njega stavio bananu.

- Hvala bogu, nije prava banana - odgovorio je na pitanje i otkrio da je posredi bombona u obliku banane. Kamen je velik, ali i dalje nije ni do kolena bolnim rekorderima.

Foto: Redit printskrin

 

Titula najvećeg kamena u bubregu na svetu ili najtežeg bubrežnog kamenca "osvojena" je pre više od deset godina. Ginisova knjiga rekorda u 2021. objavila je na Tviteru da je najteži kamen težio 620 grama. Uklonili su ga lekari iz čoveka u Pakistanu po imenu Vazir Muhamad 2008. godine.

Godine 2019., izveštaj o slučaju objavljen u časopisu Internacional Medical Case Reports Journal opisuje bizaran slučaj 32-godišnjeg muškarca koji je imao veliki kamen uretera. Pronađen je rendgenskim snimkom koji pokazuje veliki bubrežni kamen dug oko 14 centimetara i težak 106 grama. Stanje je lečeno kombinacijom otvorenih i endoskopskih tehnika.

Bubrežni kamenac sačinjen je od čestica nalik kristalima sastavljenih od minerala i soli koje se stvaraju unutar bubrega. Stručnjaci tvrde da su nezdrava ishrana, prekomerna telesna težina, određena medicinska stanja i medicinski dodaci neki od bezbrojnih uzroka stvaranja kamena u bubregu. Međutim, anegdotski dokazi i medicinski podaci pokazuju da su penje vrlo male količine vode i unos previše soli ili šećera glavni uzroci stvaranja bubrežnih kamenaca.

Najočitiji simptomi postojanja kamenca u bubregu uključuju nepodnošljiv ili jak bol ispod rebara, koja se širi u donji deo stomaka i područje prepona.

Iako se kamenci češće pojavljuju kod muškaraca, broj žena koje obolevaju od bubrežnih kamenaca povećava se tokom zadnjih 10 godina. Bubrežni kamenci većinom pogađaju ljude starosti od 20 do 40 godina.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".