- Kriza sa energentima je zabrinjavajuća za sve - kaže DŽejn O'Konor, koja se specijalizovala za uvođenje arhitektonskih mera u stambene projekte. - Ali vreme je da svoj dom pogledate svežim očima. Postoji mnogo stvari koje možemo da učinimo kako bismo bili snalažljiviji i uštedeli energiju. Iskoristimo ovu priliku za stvaranje novih navika trošimo manje i u budućnosti, što je bolje za naše proračune i bolje za planetu.

Osnovno održavanje doma smanjiće račune i učiniti dom toplijim i prijatnijim. DŽejn je za Metro otkrila kako se pobrinuti da vaš dom bude spreman za zimu i kako smanjiti svoje račune.

Otkrijte procepe

Počnite šetnjom po kući kako biste identifikovali hladne tačke – sada je vreme da identifikujete izvor. Upotrebite penaste trake da popunite procepe oko otvora potkrovlja kako biste zadržali toplotu. Pogledajte gde cevovod ulazi u kuću kako biste videli postoje li praznine između cevi i okolnih zidova i popunite ih.

Foto: Novosti

 

 

Stari bojleri

Neka vodoinstalater proveri bojler pre nego što zahladi kako biste osigurali njegov delotvoran rad i proverite radijatore kako biste bili sigurni da nema vazdušnih blokada koje usporavaju sistem grejanja. Novi bojler drastično će smanjiti troškove, ali samo ako vam je potreban.

Smanjite toplotu

Većini termostat je podešen na 23 stepena Celzijusa. Smanjivanje za samo jedan posto moglo bi da vam smanji račun za grejanje deset posto. Smanjenje na 20 stepeni Celzijusa  je prijatna temperatura i izbeći ćete negativne uticaje hladnog doma. No, puno postupnih promena dovešće do značajnog smanjenja vašeg računa za energiju, stoga držite sva unutrašnja vrata zatvorena, isključite radijatore u sobama koje ne koristite kao što je, na primer, rezervna spavaća soba.

Pazite na šupljine

Šupljine u starim prozorskim okvirima treba popraviti, popuniti i obojiti pre nego što počne hladno vreme, a vertikalne šupljine oko vrata i prozora isisaće toplotu iz vaše kuće. Koristite lepljivu izolir traku jer je to jednostavan način za očuvanje toplote.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".