U napadu raketnim sistemima i bespilotnim letelicama na militante u kurdskom regionu na severu Iraka, koje je izvela Iranska Revolucionarna garda, poginulo je devet osoba, navode lokalni zvaničnici.


Napad je usledio nakon što su iranske vlasti optužile naoružane iranske kurdske disidente za umešanost u nemire koji sada potresaju Iran, prenosi Rojters.

Zvaničnik je rekao da je devet ljudi je poginulo, a da su 32 osobe ranjene u napadima u blizini Erbila i Sulejmanije u Iračkom Kurdistanu.

„Neki od ranjenih su u kritičnom stanju i broj poginulih bi mogao da poraste“, naveo je zvaničnik u saopštenju.

Očevici su rekli da je danas u napadu bespilotnim letelicama pogođeno najmanje 10 baza iranskih Kurda u blizini Sulejmanije u Iračkom Kurdistanu.

Visoki član Komale, opozicione partije iranskih Kurda u egzilu, izjavio je za Rojters da je pogođeno nekoliko njihovih kancelarija.

Gradonačelnik iračkog kurdskog grada Koje, Tarik Haidari, rekao je za Rojters da su dve osobe poginule, među njima i jedna trudna žena, a da je 12 osoba ranjeno.

Dodaje da su neki od ranjenih u kritičnom stanju prevezeni u bolnicu u Erbilu.

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka osudilo je napade.

Iranska Revolucionarna garda, saopštila je posle napada da će nastaviti sa napadima na teroriste u regionu.

- Ova operacija će se nastaviti sa našom punom odlučnošću sve dok pretnja ne bude efektivno odbijena, baze terorističkih grupa ne budu demontirane i vlasti kurdskog regiona ne preuzmu svoje obaveze i odgovornost - navodi se u saopštenju Garde objavljenom na iranskoj državnoj televiziji.

U subotu i ponedeljak, Iranska revolucionarna garda je izvela niz artiljerijskih udara i napada bespilotnim letelicama na kurdske položaje.

Smatra se da je to odgovor na tekuće proteste koji uznemiravaju Iran zbog smrti 22-godišnje devojke Mahse Amini kurdskog porekla, navodi AP.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozvao je Iran rano u sredu da se uzdrži od upotrebe "nepotrebne ili nesrazmerne sile" protiv demonstranata.

Amini (22), devojka iz iranske pokrajine Kurdistan, u pritvoru je pala u komu i umrla u Teheranu prošle sedmice, pošto ju je uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, preneo je Rojters.

NJena smrt je izazvala je velike proteste na iranskim ulicama, prve otkako su vlasti ugušile proteste protiv povećanja cena benzina 2019. godine.

 BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".