Naoružani napadač koji je danas u školi u Iževsku ubio najmanje 15 osoba, među kojima i 11 dece, identifikovan je kao Artjom Kazancev (34). U napadu je ranjeno 22 dece i dvoje odraslih. Napadač je izvršio samoubistvo. Nosio je crnu majicu sa nacističkim simbolima i fantomku.

- Istražitelji ruskog istražnog komiteta su utvrdili identitet napadača na školu u Iževsku. Radi se o Artjomu Kazancevu, rođenom 1988. godine, rodom iz grada Iževska, koji je završio ovu školu... Proučava se ličnost napadača, njegovi pogledi i okruženje. Proverava se njegova privrženost neofašističkim stavovima i nacističkoj ideologiji, navele su vlasti.

 

 

Prema poslednjim podacima, u pucnjavi je poginulo 13 osoba, uključujući najmanje sedmoro dece. Povređeno je 14 dece i sedmoro odraslih.

Na Telegramu su objavljene fotografije stvari koje su navodno pripadale napadaču. Na njima se vidi crna majica sa crvenom svastikom, pištolj, kao i okviri za oružje na kojima piše "mržnja".

 

 

Aleksandar Hištajn, predsednik komiteta Državne dume za informativnu politiku, napisao je na svom Telegram kanalu da je napadač bio naoružan sa dva gasna pištolja koji su prerađeni da ispaljuju bojevu municiju.

- Napadač je izvršio samoubistvo. Nosio je crnu majicu sa nacističkim simbolima i fantomku. Kod sebe nije imao dokumenta, i u toku je utvrđivanje njegovog identiteta - saopštio je ruski Istražni komitet.

Kako bi pomoglo svim nastradalima, Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije poslalo je grupu specijalista u Iževsk, a vlasti Udmurtije, republike u kojoj se nalazi škola, razmatraju oblik pružanja podrške porodicama poginulih i povređenih.

Škola broj 88 osnovana je 1994. godine. Ima 982 učenika i 80 nastavnika. Škola se otvara u osam ujutru.

BONUS VIDEO:

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".