Povod je bio neveseo. Žika Živanović ispričao je priču o dramatičnom razvodu kroz koji prolazi sa suprugom Mirom, sestrom popularne pevačice.

Štaviše, on je tvrdio da je Snežana u sve umešana i da je upravo njena ideja bila da njegova tada još zakonita supruga Mira ode u Ameriku i tamo odvede njihovog maloletnog sina. Na ovu temu tada je kratko progovorila i Snežana Đurišić, koja je istakla da je do kraha braka došlo zbog Žikinog ponašanja, a detaljnije o ovoj nemiloj situaciji pročitajte u tekstu iz '94., pod naslovom "Moj Milane s američke strane", koji prenosimo u celosti:

Potresnim i plačnim glasom javio nam se jedan muškarac i rafalno započeo ispovest: - Đuriđićka mi je kidnapovala dete...

Čije dete? Kada? Zašto? Na ova pitanja dobijamo odgovor prilikom susreta sa ojađenim čovekom. Radi se o taksisti Žiki Živanoviću iz Beograda, zetu poznate pevačice Snežane Đurišić. Žika je oženjen Snežaninom sestrom Mirom sa kojom ima desetogodišnjeg sina Milana.

- Prevarili su me. Odveli su mi ženu i dete u Čikago. Prošle godine dogovorio sam se da Mira i Milan krenu sa Snežanom u Ameriku, a da im se ja posle dva meseca pridružim, kada dobijem vizu. Žena i sin imali su vizu i na tri meseca, međutim, odmah po sletanju u Cirih, Snežana im je preko svojih veza sredila vizu za još tri meseca. Maloletno dete su uspeli da odvedu pomoću lažnog potpisa, a saznajem da je Snežana pribavila "umrlicu oca"! Zamislite, proglasila me je mrtvim, kako bi bez mog odobrenja odvela dete...

U početku Žika nije sumnjao da mu se nešto radi iza leđa. Ali, vrlo brzo žena mu je saopštila da i ne treba da dolazi, jer ona pokreće brakorazvodnu parnicu. Tada je u Žikinom životu nastao lom. Adresu u Čikagu nije znao. Na njegove telefonske pozive niko nije odgovarao. Ili su mu spuštali slušalicu, ili su Snežanina deca odgovarala da su Mira i Milan u prodavnici, školi, poslu ili - na Floridi!

- Najgore mi je što ne mogu da čujem dete, da mu pošaljem poklon. U ovom trenutku razvod uopšte nije važan, jedina briga mi je sin. Ne mogu da se pomirim sa tim da sada nije sa mnom na Adi, da se ne šeta beogradskim ulicama, da ne idemo na picu i roštilj na Čuburi pored Hrama, gde imamo kuću. Čuo sam da je Milan smešten u neku crkvu i da tamo provodi vreme. Tamo ide u školu, a majka za to vreme radi. Nije u stanju da stalno bude sa njim. Vide se tek preko vikenda. To me strašno boli.

Foto: Reprint TV Novosti

 

 

Brakorazvodna parnica je u toku u Trećem opštinskom sudu u Beogradu. Žika sada ne razmišlja o tome šta je Miru navelo da se razvede. Okupiran je mišlju da vrati sina. A ako ne to, onda bar ima pravo da ga vidi i čuje.

- Pa ne tražim Empajer stejt bilding, pa da mi ga Amerikanci ne daju - priča Žika. - Tražim samo svog sina, tražim pravo koje imaju svi očevi. Ne mogu Amerikanci da čuvaju naše državljane od nas samih.

E, u tome jeste problem. Preko specijalizovane agencije Žika je saznao da je razvod pokrenut da bi supruga Mira mogla ponovo da se uda i tako dobije američko državljanstvo?! Saznao je i da ona sada pere sudove u jednom restoranu bez odgovarajućih radnih papira.

- A ovde je bila kraljica - ispoveda se Žika. - Sve sam joj kupio i omogućio. NJene želje su za mene bile zakon. Kada je poželela parfem "šanel 19", seo sam u auto i otišao u Milano, jer je ona čula da ga je njena prijateljica tamo kupila. Okitio sam je zlatom, odveo kod najboljih frizera, kozmetičara. A sada - pere sudove...

Foto: Reprint TV Novosti

 

Žika je u beogradskim krugovima poznat kao momak sa asfalta. Kretao se u društvu surovih momaka, ali isto tako i u estradnom okruženju. NJegovi prijatelji su Bora Čorba, Oliver Mandić, Milena Plavšić... Naslućuje li možda razlog što je do svega ovoga došlo? Da li je možda bio grub prema svojoj porodici?

- Nikada, ni jedno ni drugo nisam taknuo. Dolazilo je doduše do svađa, ali toga ima u svim porodicama. Obožavao sam ih. Pa ne bih ih pustio u Ameriku da je u našem braku bila kriza. Sve je to zamislila Snežana, koja me ne podnosi. Ona je zamislila da Miru tamo uda. Mnogo sam se razočarao u nju i u njenog muža Slobodana.

Privržen je Žika bio i tastu i tašti. Priča kako je tastu nabavljao oružje za lov i slične stvari. Ali, otkako je Mira otišla u Ameriku, svi ga izbegavaju. Snežana prilikom dolaska u Beograd, priča Žika, vodi sa sobom telohranitelja. Očigledno je da ga se boji. Ona je i podnela zahtev za razvod, preko jednog beogradskog advokata. Žika ni jednom nije uspeo da je sretne. U očaju počeo je da preti i to najviše Snežani, za koju smatra da je glavni krivac i inicijator njegovog bračnoh kraha. Da ne bi napravio neku glupost i tako naškodio pre svega sebi i svom sinu, koga želi pored sebe, obratio se za pomoć Božidaru Spasiću, vlasniku detektivske agencije SIA.

Foto: Igor Marinković

 

- Kontaktirao sam s američkim konzulatom i mislim da će se ovaj slučaj za dva-tri meseca uspešno okončati. Supruga mog klijenta traži sporazumni razvod, međutim, to nema nikakvog uticaja na status u Americi. Pošto idemo putem legalnih metoda, smatram da će ona i sin biti deportovani u zemlju. Bez dozvole oca, i to živog, ne može naše dete da postane američki državljanin. Inače, mi smo dete videli i kontrolišemo sve što se tamo događa - kaže Božidar Spasić.

U nameri da proverimo Žikine navode i optužbe, obratili smo se i Snežani Đurišić. Tražili smo da nam omogući i kontakt sa sestrom i sestrićem, međutim, ona to nije htela da uradi, jer Mira to ne želi.

- Ne dozvoljavam da se moje ime dovede u vezu sa tim čovekom - bila je izričita Snežana iz Čikaga. - Ja nisam advokat i ne mešam se u njihov brak. Da je sve bilo savršeno, sigurno ne bi došlo do ovog. Istina, on ih nije fizički zlostavljao, ali ih je maltretirao i izbacivao napolje iz kuće. Svaki brak je priča za sebe, a ovaj je već završen.

Pošto brak, ipak, zakonski i dalje važi, o njemu će se raspravljati još na mnogim stranama. U svemu tome, kao i uvek, najteže prolaze deca i preko njihovih leđa odrasli najčešće lome koplja. Mali Milan i ne sanja da je postao predmet jednog međunarodnog spora...

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj intervju je izašao u "Saboru" 14. septembra 1994. godine.*

BONUS GALERIJA: Slike iz privatnog albuma - Maja Odžaklijevska

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".