Hakeri koji su u avgustu tražili otkupninu od nekoliko miliona dolara od bolnice na periferiji Pariza, što je ta zdravstvena ustanova odbila, danas su sproveli pretnje i obelodanili ukradene zdravstvene podatke.

- Najoštrije osuđujem objavljivanje hakovanih podataka iz bolničkog centra Korbej-Eson - na južnoj periferiji Pariza, napisao je francuski ministar zdravlja Fransoa Bron (Francois Braun) na Tviteru.

- Nećemo popustiti pred takvim kriminalcima. Sve državne službe su mobilisane - dodao je francuski ministar.

Foto: Profimedia

 

Bolnica obezbeđuje zdravstvenu negu za gotovo 700.000 stanovnika, a otkrivanje zdravstvenih informacija predstavlja rizik od ucene ili iznude.

Uprava bolnice saopštila je da su podaci preneti na darknet-u koji nije vidljiv na običnim pretraživačima, a podaci se odnose na pacijente, osoblje i partnere.

Otkriveni su podaci koji uključuju i broj socijalnog osiguranja kao i izveštaje o lekarskim pregledima i ovlašćenja za psihijatrijsko lečenje.

Stručnjaci interneta smatraju da je sada rizik da hakeri pokrenu nove ciljane napade, koristeći lične podatke koji su im na raspolaganju za ucenu i iznudu novca.

Hakeri su sproveli napad 21. avgusta i postavili ultimatum za otkupninu od nekoliko miliona dolara do 23. septembra.

Francuski zakon inače zabranjuje javnim ustanovama da plaćaju otkupnine.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".