Filipinske vlasti započele su evakuaciju ljudi iz priobalnih područja dok se glavno ostrvo Luzon, uključujući prestonicu Manilu, sprema za tajfun kategorije 3 koji nastavlja da jača, rekli su danas zvaničnici.

Tajfun Noru postao je supertajfun "nakon perioda eksplozivnog jačanja", s kontinuiranim vetrovima koji su se sinoć pojačali na 185 kilometara na sat sa 120 kilometara, objavila je u upozorenju agencija za katastrofe, prenosi Rojters.

Noru će nastaviti da se pojačava i mogao bi doći do kopna danas popodne ili večeras, uz vetar brzine od 205 kilometara na sat, upozorili su zvaničnici.

- Tražila sam od naših gradonačelnika da se pridržavaju strogih preventivnih evakuacija - rekla je Helen Tan, guvernerka pokrajine Kezon za lokalnu radio stanicu.

Ribarima u priobalnim mestima zabranjeno je da isplove na more, rekla je ona.

Noru, 11. tropski ciklon koji je ove godine pogodio Filipine, doneće obilne i olujne kiše u glavnom gradu i obližnjim provincijama danas poslepodne.

Vlasti su u pripravnosti zbog klizišta, poplava i razornih vetrova.

Filipinska obalska straža saopštila je da je više od 1.200 putnika i 28 plovila zaglavljeno u lukama južno od glavnog grada.

Filipine, arhipelag od više od 7.600 ostrva, godišnje zahvati prosečno 20 tropskih oluja.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".