Grupa putnika namernika iz Srbije priredila je scenu za pamćenje doskorašnjem čuvaru vojničkog groblja u Solunu Đorđu Mihailoviću (95)!

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi grupa Srba koja iz sveg glasa peva "Tamo daleko" ispred zgrade u kojoj živi vremešni Mihailović. Zgrada se inače nalazi preko puta Zejtinlika.

 

 

"Tamo daleko" zaorila se ispred zgrade penzionisanog čuvara Zejtinlika koji je sa osmehom nemo stajao na balkonu i posmatrao prizor. Okupljeni, među kojima je bilo i dece i starijih, ponosno su pevali stihove pesme nastale u čast srpskih vojnika koji su se povlačili preko Albanije.

Đorđe je na kraju podigao ruke u znak pozdrava i počeo da tapše i maše okupljenima, a zatim je pomazio zastavu koja se stalno nalazi na njegovoj terasi.

- Nećete videti lepši video ovih dana - piše ispod snimka.

Komentari se samo ređaju.

- Nisam znao da tu živi. Sići će on dole na jesen kad zahladni. Malo da prođe vrućina. Bog ga poživeo - komentariše jedan korisnik.

- Bravo! Ovo je ponos svih nas. Bravo još jednom - glasi jedan komentar.

- Bravo! Živeće ovaj narod večno - napisao je jedan korisnik.

Čuveni deda Đorđe rođen je 1928. godine u Solunu i više od pola veka dočekivao je i ispraćao potomke srpskih ratnika nastradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Posle oca Đura i dede Sava treća je generacija čuvara groblja iz porodice Mihailović. Deda Đorđe je 1961. godine nasledio svog oca Đuru i preuzeo časnu obavezu da čuva vojničko groblje u Solunu gde počivaju mošti nekoliko hiljada srpskih vojnika.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".