Kraljica Elizabeta je bila u zvaničnoj poseti Jugoslaviji 1972. godine, a boravila je u Beogradu, Zagrebu i Podgorici (nekadašnjem Titotgradu). Za posetu se znalo 6 meseci ranije i već tada su počele pripreme, a za jelovnik je bio zadužen Titov lični kuvar, a to je bio Mića Stojanović, prenosi "Stvar ukusa".

Foto: Printskrin Jutjub/British Movietone

 

 

Gostujući u jednoj emisiji na TV Prva, Milan Stojanović, sin poznatog Titovog kuvara, je otkrio šta je to njegov otac spremao za kraljicu Elizabetu, princa Filipa i njihovu pratnju. Jelovnik je bio prihvaćen odmah, sa malim izmena kako bi se prilagodili kraljičinoj ishrani.

Prvi zvanični ručak bio je na Belom dvoru, a posluženi su koktel od škampa, puding od spanaća, ćurka sa mlincima i za desert kruška u šampanj sosu. Kraljica Elizabeta nije bila velikodušna kada su u pitanju pohvale jela, ali se videlo da uživa. Ono što je zanimljivo kod tih zvaničnih poseta jeste da jelo nije smelo da se ponavlja, kao i da je trebao da postoji veći razmak između jela.

Sutradan je Tito planirao da kraljici pokloni Lipicanera (rasa konja) i morali su vozom da otputuju u Đakovo. Između ručka i večere, predsednikov kuvar je lično poslužio kraljicu i njenu pratnju kolačima. Na meniju su bili padobranci, figaro i medenjaci. Zahvalila se i zatražila recepte, koji su kasnije po protokolu i poslati u London. Od nje je kuvar dobio kovertu u kojoj je bila njena slika sa princom Filipom.

Osam godina nakon njene zvanične posete tadašnjoj Jugoslaviji, Milan Stojanović – Titov kuvar, otišao je u London na takmičenje u kuvanju, gde ga je dočekao naslov u novinama “Već je kuvao za kraljicu”. Na takmičenju je osvojio četvrto mesto.

ELIZABETA DRUGA KROZ DECENIJE: Pogledajte retke snimke iz života preminule kraljice

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".