Stari nas obično savetuju da ne treba prati veš, peglati, čistiti kuću i slično. Kako se poštuje i šta znači crveno slovo, pitanja su na koje je odgovorio đakon Stevan Jovanović iz Odbora za versku nastavu.

- Obično počinjemo pitanjem šta ne treba raditi, pa je vaše pitanje sjajno jer se bavi onim šta treba činiti. Sam naziv praznik znači dan koji je ispražnjen. Praz Dnik, Prazan Den. Ispražnjen je od svakodnevice, svakodnevnih briga i poslova, da bismo kad ga ispraznimo od svega toga mogli da ga ispunimo drugačijim sadržajem. Šta to posdrazumeva? Odlazak s porodicom i prijateljima na liturgiju, pričešće, boravak u zajednici ljubavi - kaže đakon Jovanović.

Foto: SPC/Profimedia

 

Žene se najčešće opterećuju time da li na crveno slovo treba da uključuju veš mašinu ili rade druge kućne poslove.

- U principu, ne treba činiti bilo šta što nas opterećuju i čine težim svakodnevicu. Ne bi trebalo da radimo stvari koje nameće naš posao. To bi bilo idealno ako je moguće. Ali to ne znači da ništa ne treba da radimo. Dakle, ako je briga jedne domaćice stalno vezana za pranje, kuvanje i slično, trebalo bi da postoji jedan dan u nedelji, konkretno nedelja što bi trebalo da zameni tu svakodnevicu. Da se tad izdvoji vreme za drugačiji razgovor s decom, suprugom, prijateljima. Ako je stvarno postoji potreba za tim, pa naravno, usisajte. Mnogo je važnije otići u crkvu nego ne usisati kuću. Bolje je uraditi i jedno i drugo - poručuje đakon.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

A kad je reč o ljudima sa sela, koji imaju poslove u polju, đakon kaže:

- U crkvi postoji duh od nama uobičajenih dozvoljenih i nedozvoljenih stvari. Crkva ima pouke i preporuke. Bolje bi bilo da se tog dana odvojimo od teških poslova i da brigu fokusiramo na nešto drugo, na lep nedeljni ručak, na pričest, molitvu. Mi danas živimo u malim ekranima, virtuelnim svetovima. Potrebno nam je više nego ikad to sabiranje oko svetinja, porodice, pravih vrednosti - objašnjava Jovanović.

Podsetimo, sutra je veliki praznik, Roždestvo presvete Bogorodice, koja je u crkvenom kalendaru označena kao crveno slovo. Sutrašnje crveno slovo pada u sredu i posti se, a đakon Stevan Jovanović posebno ističe jedan primer.

- Imate taj paradoks. Muž i žena spremaju slavu pa se posvađaju da li će žito stajati s leve ili s desne strane sveće. Pa, stavi ga naopako, samo nemojte da se svađate. To je poenta - rekao je Jovanović gostujući na televiziji Kurir.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".