Zahtev školama da naprave plan uštede energije stigao je od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete. U dopisu se navode da ustanove odrede lica koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju.

Svim ustanovama dat je rok da do 15. septembra dostave Ministarstvu energetike plan uštede po mesecima. Preporuka za kasnije je da se jednom mesečno, do 15-og u mesecu Ministarstvu dostavi izveštaj o realiozaciji plana uštede, razlozima za odstupanje zadatih ušteda, kao i problemima u sprovođenju mera.

Forum beogradskih gimnazija zatražio je od Ministarstva prosvete da tom problemu pristupi sistemski, a ne da se odgovornost prebaci na škole, zaposlene i direktore.

Foto: I. Marinković

 

- Ako nas je korona iznenadila i zatekla nespremne, očekujemo od ministra prosvete da ovom problemu, za koji znamo već više meseci, pristupi krajnje ozbiljno. Smatramo da Kalendar obrazovno – vaspitnog rada za ovu školsku godinu nije prilagođen aktuelnoj energetskoj situaciji - navodi se u saopštenju Foruma (sindikata zaposlenih u beogradskim gimnazijama).

Produženje zimskog raspusta

Iz Foruma pozivaju Ministarstvo prosvete da se hitno razmotri nekoliko mogućnosti koje bi mogle doprineti smanjenju potrošnje energenata. Predlažu da se revidirati Kalendar obrazovno-vaspitnog rada produžavanjem zimskog rasputa i njegovim pomeranjem na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prolećnog raspusta.

Foto: N.Ž.

 

Smatraju da bi uštedi energenata doprinelo i skraćenje trajanja časova sa 45 na 40 minuta, čime će se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, kao i skraćenje trajanja časova sa 45 na 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine.

- Forum beogradskih gimnazija razume i podržava predloge za mere štednje, ali smatramo da su nam osim pojedinačnih rešenja na nivou škola, potrebna i sistemska rešenja koja podarazumevaju odgovornost onih koji rukovode sektorom obrazovanja - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo: Pratićemo energetsku situaciju

U Ministarstvu prosvete kažu da su na inicijativu i zahtev ministarstva nadležnog za pitanje energetike, uputili školama preporuke i mere za uštedu električne energije.

Napominju da je preporuke i mere propisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za sva javna preduzeća, javne ustanove (u koje spadaju i ustanove obrazovanja), jedinice lokalne samouprave, te da je reč o opštim preporukama za uštedu električne energije u narednom periodu.

- Škole će postupiti po dopisu, sagledati svoje mogućnosti i obavestiti Ministarstvo rudarstva i energetike. Osim toga Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pratiti energetsku situaciju i u skladu sa njom razmatrati i preduzimati sistemske mere (poput izmena Školskog kalendara) ukoliko bude bilo potrebno, ali je svakako važno da sagledamo mogućnost ušteda energije i na nivou pojedinačnih ustanova - navode iz Ministarstva prosvete.

(Euronews)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".