Prva konferencija nesvrstanih zemalja održana je u Beogradu od 1. do 6. septembra 1961. godine. Na ulicama našeg glavnog grada tada celo leto bilo je u znaku praznika. Grad je bio okićen zastavama svih država koji su činili deo pokreta i po gradu ste mogli da pročitate na panoima kratke informacije o svakoj državi.

Reč je o međunarodnoj organizaciji u kojoj učestvuje više od 100 zemalja koje seba zvanično smatraju neujedinjenim sa jednim od većih blokova. 

Svrha ove organizacije, kako je napisano u Havanskoj deklaraciji iz 1979, je da osigura „nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijlni integritet i bezbednost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, aparthejda, rasizma, uključujući i cionizam i sve oblike strane agresije, okupacije, dominacije, mešanja ili hegemonije, kao i protiv blokovske politike“.

Pokret nesvrstanih se fokusirao na nacionalne borbe za nezavisnost, iskorenjivanja siromaštva, ekonomski razvoj i suprotstavljanje kolonijalizmu, imperijalizmu i neokolonijalizmu.

Države koje učestvuju u ovom pokretu predstavljaju oko 55% stanovništa planete i čine skoro dve trećine članica UN.