Dugo se borila glumačka legenda sa bolešću, četiri puta je Radko "pobedio" smrt kada je bio klinički mrtav, ali ovog septembra nažalost nije uspeo.

Od velikana se opraštaju kolege, prijatelji, porodica, brojne poznate ličnosti, a među njima je i glumac Rade Šerbedžija.

On se, emotivno, na njemu svojstven način, oprostio na Fejsbuku od Poliča, koji je, kako je istakao, "bio ravan bogovima", "besmrtan glumac", "jedan od najvećih koje je Jugoslavija imala".

Foto: N. Fifić

 

 

- Ne... Ne verujem da je umro. Pa, već je četiri puta do sada umirao i bivao klinički mrtav i opet nam se vraćao. I to je mogao činiti samo on, jer je bio ravan bogovima - emotivno je započeo Šerbedžija svoj poslednji pozdrav Radku i nastavio:

- Voleo je toliko život, premda ga taj život nije nikako mazio, a on mu se uvek do kraja davao. Ima samo jedna stvar koju je voleo više od života. To je umetnost. I to ova najteža, kazališna i filmska, za one koji se do kraja daju. A, on joj se davao do kraja.

Foto: Z. Knežević

 

 

Naš RAC je bio CAR.  I u kazalištu i u filmu i u životu. Sve ono što su drugi, uključujući i mene, veštinom postizali, on je jednostavno bio. Znao je naš Rac sve tajne kazališne umetnosti i još nešto više. Imao je nešto posebno. Nešto što se ne da naučiti i što samo retki na svetu poseduju – BOŽANSKO NADAHNUĆE!

Ta iskra se često palila u njemu i činila ga posebnim u svemu. Mora da je Bela Krajina, u kojoj je rođen i odrastao, svojim senovitim brezama urezala duboke brazde u njegove godove. Tamo, kažu, ajda posebno cveta i oko ponoći  njezini cvetovi dobijaju neku ultraljubičastu boju, te se ljubavnici okupljaju po obližnjim brežuljcima i utapaju u strastvene ultravioletne  zagrljaje. Možda je Rac sada tamo sa nekom od svojih bezbrojnih ljubavi. Ajda je i vrsta žita ili pšenice od koje se pravi kruh. Moj prijatelj Ratko Polič, bio je dobar kao kruh.

 

 

- Ne. Ne verujem da je umro. Besmrtnici ne umiru... On je jednostavno otišao, jer mu je bilo dosta. A, ako je zaista ovaj put zauvek otišao, proglasite u celoj zemlji koja se zvala Jugoslavija dane žalosti, jer je umro jedan od najvećih glumaca koje je ovaj narod ikad imao... - zaključio je Šerbedžija.

BONUS VIDEO:

ELIZABETA DRUGA KROZ DECENIJE: Pogledajte retke snimke iz života preminule kraljice

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".