Obline padavine uz temperature ispod proseka, očekuju se već danas, a promenljivo vreme trajaće sve do naredne nedelje, objavio je Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju.

Sve veća količina vlažnog i nestabilnog vazduha od juče je počela da pristiže u našu zemlju. Od sredine dana jak hladan font prvo će zahvatiti severozapadne predele regiona donoseći kišu, grmljavinu, ali i jače zahlađenje uz pojačan, severozapadni vetar.

Foto: P. Milošević

 

- Hladan front će se u toku dana polako premeštati na istok, a na njemu će početi razvijanje sekundarnog ciklona. Grmljavinske nestabilnosti bi u petak krajem dana i uveče trebale zahvatiti severne i središnje predele, dok bi nad ostalim delovima regiona samo ponegde bilo lokalnih pljuskova. U petak dnevni maksimum od oko 17 stepeni na severozapadu Hrvatske do oko 26 stepeni na jugoistoku Srbije - kaže on.

Za vikend i početkom sledeće nedelje uz dalje spuštanje hladnog vazduha uslediće uticaj sekundarnog ciklona koji će se preko Jadranskog mora premeštati ka Jonskom i Egejskom moru, navodi Čubrilo.

Pljuskovi u celom regionu

U subotu se sredinom dana očekuje jače pogoršanje koje će zahvatiti zapadne i jugozapadne predele donoseći kišu i grmljavinu, a do kraja dana pogoršanje bi trebalo zahvatiti najveći deo regiona, osim krajnjeg jugoistoka Srbije.

- Dnevni maksimum u subotu kretaće se od samo 12 stepeni na severozapadu do oko 20 na jugoistoku regiona. Narednih dana vetrovito i promenljivo uz povremenu kišu, pre svega u nedelju prepodne, ponedeljak poslepodne i u utorak sredinom dana. Maksimumi će biti ispod proseka i kretaće se od 12 do 18 stepeni. Duvaće pojačan, severozapadni vetar - piše Čubrilo.

Od srede razvedravanje

Oko naredne srede najavljuje sunčanije i suvo vreme, uz manji porast dnevnih temperatura i vrlo hladne noći.

- Otopljenje bi trebalo potrajati do oko 27. septembra, dok zatim stoji signal za novo pogoršanje. Promenom vremena koja je već započela ulazimo u pravu jesen i viši planinski predeli regiona mogu očekivati i prvi sneg - zaključuje na kraju.

Foto: Deposifoto

 

Ali, tu nije kraj. Novo pogoršanje vremena očekuje nas već posle 28. septembra, naglašava Čubrilo.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".