Nakon smrti kraljice Elizabete II otvorena su mnoga pitanja, a ljubitelje životinja najviše je zanimalo šta će biti sa kraljičinim voljenim ljubimcima. 

Kraljica Elizabeta poznata je kao veliki obožavatelj pasa, pogotovo rase korgi. Ona je tokom svoje vladavine duge 70 godina imala više od 30 pasa, ali je posebno izražena njena ljubav prema korgijima. 

Foto: Tanjug/AP

 

Psi su bili toliko bliski sa njom, da ih je jednom prilikom pokojna princeza Dajana nazvala pokretnim tepihom. 

 

 

Mnogi su se pitali šta će sada biti sa životinjama koje su ostale bez vlasnika, ali, prema pisanju stranih medija, delimično je poznata njihova dalja sudbina. 

Naime, o dva korgija, Muik i Sendi, brinuće kraljičin sin, vojvoda od Jorka i princ Endrju i njegova bivša supruga Sara, vojvotkinja od Jorka, saopštio je portparol vojvode od Jorka. 

Foto: EPA

 

Kako je objašnjeno, vojvotkinja je pronašla pse kad su bili štenci, a vojvoda ih je poklonio majci. 

Sada je Muik i Sendi živeti na seoskom imanju u Vindzoru koje princ deli sa bivšom ženom. 

Sendi je kraljica takođe dobila na poklon za svoj 95. rođendan od njene unuke, ćerke princa Endrjua.

Ipak, ostaje nejasno šta će biti sa ostalim kraljičinim psima, Kendi, psom rase dorgi (nastaje ukrštanjem jazavčara i korgija) i Lisi, koker španijelom.

Kraljica je ljubav prema ovoj rasi nasledila od oca, kralja DŽodrža VI koji je imao korgija po imenu Duki. Kao što je rečeno, kraljica je tokom života imala više od 30 pasa ove rase, a to su uglavnom bili potomci njenog prvog ljubimca Suzan, koju je dobila za svoj 18. rođendan. 

Foto: Tanjug/AP

 

Poslednji korgi koji je potekao od Suzan umro je 2018.

Psi su spavali u posebnoj sobi u pletenim korpama obloženim jastucima, a navodno ih je gurmanski kuvar hranio svežim zečevima i govedinom.

NJena tri ljubimca pojavljuju se i u spotu snimljenom za Olimpijske igre u Londonu održane 2012. godine. Tada su se u zajedničkom kadru pojavili kraljica Elizabeta II, slavni glumac Danijel Krejg i trio Monti, Violu i Holi. 

NJena naklonost prema rasi takođe je proslavljena tokom događaja u čast platinastog jubileja u junu, okupljanjem 70 korgija u Balmoralu i „korgi derbijem“ na hipodromu Maselburg.

 

 

Foto: Tanjug/AP

 

FOTO GALERIJA: Korgiji kraljice Elizabete - rasa koju je najdugovečnija vladarka obožavala

 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".