To je, od maja ove godine, kada je Katalin Novak stupila na funkciju predsednice, postala titula njenog supruga Ištvana Vereša.

Međutim, uprkos novom položaju, od Vereša se ne očekuje da provodi mnogo vremena pijuckajući čaj sa prvim damama, pisao je mađarski portal telex.hu u maju ove godine.

- Nikada neću biti spremna da se odreknem suvereniteta u nacionalnom kontekstu. U najboljem slučaju, ja to mogu da uradim u okviru svoje porodice, i to samo za dobrobit Ištvana Vereša – koji će se sada navodno nazivati "prvim gospodinom". Ali on će ostati Ištvan Vereš. Nameravam da budem dobar predsednik Mađarske – ne dobar za ženu, već dobar predsednik jer sam žena - rekla je Katalin Novak u svom govoru u Parlamentu 10. marta pre nego što je jedva 90 minuta kasnije izabrana za sledećeg predsednika Mađarske.

Suprug predsednice Ištvan Vereš trenutno vodi Direkciju za finansijsko tržište i devizno tržište u Mađarskoj narodnoj banci.

Kao predsednica, Novak – a sa njom i njen suprug Ištvan Vereš – ulazi u malu grupu i u evropskoj i u svetskoj politici, jer je još uvek retka pojava da neka država ima ženu predsednika/premijera, čime njen muž/partner postaje prvi gospodin u zemlji. Prema protokolu, ovo je naziv koji se koristi za muževe predsednica.

Mađarski zakon ne govori mnogo o ženi ili mužu šefa države, ali u praksi se predsednički supružnici obično bave dobrotvornim radom. Tradicionalno, žene prethodnih predsednika i premijera su sve predstavljale humanitarnu ili dobrotvornu akciju koja im je bliska na srcu, i provele su dobar deo svog vremena fokusirajući se na to.

Iako je u svom govoru Novak nagovestila da njen suprug najverovatnije neće preuzeti javnu ulogu ("Ostaće Ištvan Vereš"), ako bi to uradio, po zakonu ima pravo na sekretarijat od dve osobe za podršku njegovih javnih aktivnosti.

BONUS GALERIJA: Kolinda nekad i sad - slike sa mora

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".