ALBANSKA policija za borbu protiv terorizma pretresla je danas praznu iransku ambasadu u Tirani, nekoliko sati nakon što su iranske diplomate spalile dokumenta nakon prekida diplomatskih odnosa zbog sajber napada za koje je optužen Iran.

Pripadnici policije naoružani automatskim puškama, noseći maske i šlemove, ušli su u zgradu ambasade, koja je udaljena oko 200 metara od kabineta premijera Edija Rame, nakon što su ambasadu napustila dva automobila sa diplomatskim tablicama, prenosi Rojters.

Policija je bila u zgradi i 30 minuta kasnije.

Iranske diplomate spalile su rano jutros u Tirani dokumenta pre nego što su napustile Albaniju koja je odlučila da zamrzne diplomatske odnose sa Teheranom zbog nedavnog sajber napada.

Rojters navodi, pozivajući se na očevice, da su zaposleni u iranskoj ambasadi bacali dokumenta u zarđalo bure, dok je vatra osvetljavala zidove trospratne zgrade diplomatske misije.

Albanski premijer Edi Rama rekao je juče u video obraćanju da je naložio iranskom diplomatskom osoblju da zatvori ambasadu i napusti zemlju u roku od 24 sata.

Foto: Profimedia

 

 

Rama je rekao da je sajber-napad koji je izveden u julu mogao da dovede do paralisanja javnih službi, brisanja digitalnih sistema i upada u državne zapise, kao i do krađe vladine elektronske pošte, što bi dovelo do haosa i ugrozilo bezbednost zemlje.

SAD su optužile Iran za napad na Albaniju, članicu NATO i najavile "dalje akcije kako bi Teheran odgovarao za pretnje bezbednosti američkog saveznika".

Iran je oštro osudio odluku Albanije da prekine diplomatske odnose sa Teheranom, odbacujući razloge za taj potez kao neosnovane tvrdnje.

Hakerski napad prošlog meseca izazvao je paniku u albanskim javnim službama, čiji su internet servisi bili blokirani danima.

Odnosi Teherana i Tirane su zategnuti već godinama, zato što je Albanija pružila utočište organizaciji Mudžahedin e Halk (Narodni mudžahedini Irana), koju Iran smatra terorističkom grupom.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".