U neke od najvećih potrošača ubrajaju se frižideri i veš mašine. Oni koji poseduju nove kućne aparate troše oko 50 posto manje struje. Prilikom kupovine uređaja ne treba voditi računa isključivo o ceni jer su oni skuplji u većini slučajeva efikasniji od onih jeftinijih.

Delotvornost sijalica vrlo je niska jer samo pet do 10 posto potrošene energije pretvaraju u svetlost. Idealnu zamenu čine štedljive sijalice zbog višeg stepena delotvornosti i boljeg kvaliteta, odnosno dugotrajnije su. Procenjeno trajanje štedljive sijalice je čak do osam puta duže.

Frižideri i zamrzivači su veliki potrošači energije. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na nekoliko činilaca: veličinu, karakteristike i delotvornost. Poseban je naglasak na veličini. Veći frižideri više i troše. Procenjena veličina frižidera za jednočlano domaćinstvo iznosi 100-140 litara prostora, a za četvoročlano iskoristivo je 50 litara po osobi istog prostora. Optimalna temperatura frižidera iznosi sedam stepeni. Pri toj temperaturi namirnice će biti dovoljno ohlađene, a potrošnja energije biće manja nego pri nižim temperaturama.

Foto: Profimedia

 

Drugi najveći potrošač energije je veš mašina. Koristan je savet da se traže mašine koje imaju opciju prilagođavanja potrošnje vode jer tako štede i električnu energiju. Pranje na visokim temperaturama je bolje izbegavati. Recimo pranje na 95 stepeni je nepotrebno. Današnji deterdženti uklanjaju mrlje na temperaturama od 30 ili 40 stepeni, a samo za vrlo prljav veš mašina se može podesiti na maksimalno 60 stepeni. Smanjenje temperature pri pranju veša smanjuje i potrošnju električne energije za trećinu.

Sušilica za veš je još jedan aparat koji troši velike količine energije. Savetuje se da se veš suši prirodnim putem. Ako to nije moguće, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Potrošnja energije je manja pri sušenju veša na 1200-1400 okretaja u minuti. Ako kupujete sušilicu za veš, razmislite o kupovini one sa senzorom za vlagu. Taj tip sušilice se automatski gasi nakon što se postigne određeni stupanj suvoće veša.

Za mašinu za pranje sudova važe ista pravila kao i za veš, a to je manja temperatura, manja potrošnja. Optimalna temperatura za pranje suđa iznosi 50 stepeni.

Foto: Profimedia

 

Šporeti na zemni gas smatraju se najboljim uređajem za potrošnju električne energije jer troše čak 30 posto manje energije od onih konvencionalnih. Ako se tome doda upotreba ekspres lonca, potrošnja struje je manja za 60 posto naspram ostalih lonaca.

Računari su sledeći veliki potrošač električne energije. Ako ste pred kupovinom računara, razmislite o prenosnom kompjuteru jer troši manje energije od klasičnog kompjutera.

Današnja tehnologija omogućava svakom kupcu električne energije mogućnost praćenja potrošnje. Na tržištu postoje monitori energije koji vrlo jednostavno pomažu u praćenju potrošnje struje. Ovaj uređaj funkcioniše na način da se priključi na željeni uređaj (na primer, veš mašinu), a potom prikazuje, ali i predviđa potrošnju struje. Vrlo je delotvoran u otkrivanju najvećih potrošača struje. Posebno je pogodan za korišćenje u preduzećima i poslovnim prostorima. Prikazom potrošnje daje informacije i o nekim dodatnim činiocima: jeste li ugasili šporet posle izlaska iz kuće, jesu li svi uređaji bili isključeni, je li došlo do nestanka struje.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".