Straub je autor brojnih romana, kratkih priča i novela, a debitovao je 1975. godine horor romanom Julija . Roman Talisman iz 2010. napisao je zajedno sa Stivenom Kingom.

King je u utorak izrazio saučešće na Tviteru, nazvavši Strauba "dobrim prijateljem" i "neverovatno talentovanim kolegom i saradnikom".

- Rad sa njim bila je jedna od velikih radosti mog kreativnog života - napisao je King. NJih dvoje su zajedno napisali i Crnu kuću, nastavak Talismana.

- Jedan od najboljih pisaca koje sam čitao, jedan od najboljih prijatelja koje sam poznavao - napisao je engleski pisac Nil Gejmen u tvitu. - Uvek ljubazan, zabavan, briljantan. Jednom je u jogi, u muškom toaletu u Milvokiju, Viskonsin, obavljao poziciju Vrana, jer je bio neustrašiv i ponosan na svoju jogu. Nedostajaćeš mi Piter.

- Nedostajaće mi knjige koje bi još uvek napisao, ali više od toga nedostajaće mi razgovori koje sada nikada nećemo voditi - dodao je Gejmen u drugom tvitu.

Piter Fransis Straub rođen je u Milvokiju, država Viskonskin, 2. marta 1943, kao sin trgovca i medicinske sestre. Svoje detinjstvo opisuje kao strogo religijsko, budući da je odgajan kao Luteranac. Sa sedam godina udario ga je auto i jedva je preživeo. U periodu oporavka pomogla mu je, kako kaže, doživotna ljubav prema knjizi i pisanje kao zadovoljstvo i beg.  Počeo je sa pisanjem proznih pesama, i tokom ovog perioda nastala je njegova prva knjiga Venčanja (1973), priča o rasturenom braku. Straubovo interesovanje za pisanje poezije pomoglo mu je u oblikovanju elegantnog, literarnog stila pisanja, koje je neobično nežno za žanr (horor) koji poslednjih godina postaje sve brutalniji i tvrđi. Slede romani: Julija (1975), na osnovu kog je snimljen film, a roman je doživeo ogroman uspeh; Priča o duhovima (1979), njegov najambiciozniji i najuspešniji roman do sada, koji će ga uvrstiti u najuspešnije savremene pisce horora posle Stivena Kinga. Dok je živeo u Londonu 1977, Straub je upoznao Kinga, koji će mu postati blizak prijatelj i saradnik.

Straub se udaljava od horora, i nastaje serijal romana Plava ruža koju čine: Koko (1988), Misterija (1989), Grlo (1993) i Lost boy lost girl (2004). Za Grlo je dobio 1994. godine nagradu Bram Stoker. Sve četiri knjige iz ovog serijala imaju, Straubu najdražu, zajedničku temu – Vijetnam, efekat koji zločini iz prošlosti imaju na sadašnjost. NJegovo impresivno i plodno stvaralaštvo dalo je podstrek hororu da tokom sedamsedetih i osamdesetih godina XX veka postane jedan od najčitanijih književnih žanrova.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".