Klimatske promene mogle bi da imaju razarajući učinak na živote miliona ljudi na istočnom Mediteranu i Bliskom istoku, gde temperature rastu skoro dvostruko brže od globalnog proseka, upozorio je međunarodni tim naučnika.


Kiparski institut navodi u svom izveštaju da bi do kraja veka u regionu moglo doći do temperaturnog skoka za pet ili više stepeni, prenosi Rojters.

Dodaje se da bi takav tempraturni skok bio gotovo dvostruko veći i mnogo raniji od očekivanog u drugim delovima planete.

Izveštaj pripremljen pod pokroviteljstvom Instituta za hemiju Maks Plank i Centra za istraživanje klime i atmosfere Kiparskog instituta biće dostavljen Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja će biti održana u novembru u Egiptu.

Kombinacija smanjenih padavina i ubrzanog zagrevanja može dovesti do teških suša i ugroziti sigurnost vode i hrane, a mnoge zemlje nisu spremne ni za porast nivoa mora, rekao je jedan stručnjak.

- Ovaj scenario implicirao bi ozbiljne izazove za infrastrukturu na obali i za poljoprivredu i mogao bi dovesti do salinizacije obalnih voda, uključujući i gusto naseljenu i kultivisanu deltu Nila - rekao je autor izveštaja dr DŽordž Zitis sa Kiparskog instituta.

Upozorava se da bi ispunjavanje glavnih ciljeva Pariskog sporazuma, globalnog pakta zemalja za smanjenje emisija, moglo stabilizovati godišnje povećanje temperature na oko dva stepena Celzijusa.

Naučnici preporučuju brzu implementaciju akcija dekarbonizacije sa posebnim naglaskom na energetski i transportni sektor.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".