Grahovca je, pre toga, oslobodio i Osnovni sud u Mrkonjić Gradu, ali je OJT u Banjaluci, preko svog odeljenja u Mrkonjić Gradu, uložilo žalbu i tražilo robiju za krivično delo nanošenje telesnih povreda. Grahovac je, po rečima njegovog advokata i prijatelja Dušana Tomića, prošao pakao minulih osam godina.

- Mrkonjićka policija ga je, bez ikakvog razloga, uhapsila  i osumnjičila, a OJT  ga je lagano, bez ikakvih dokaza, optužilo - kaže advokat Tomić. - Mislili su da će na sudu da prođe po njihovom, ali je, evo, Bogu hvala, prošlo po zakonu i pravdi. Raspisivali su poternicu za Ilijom, koji je bio u Srbiji, u rijalitiju. Tražili od Srbije da ga izruči. Kad je čuo da je raspisana poternica, došao je na sud, mada mu pre poternice nikakav poziv nije bio uručen, a onda je, na predlog tužioca, na zaprepašćenje svih, određen pritvor od mesec dana "kako bi se obezbedilo njegovo prisustvo na sudu u Mrkonjić Gradu". Grahovac je štrajkovao glađu, dokazao da  se nije odazvao na jedan pretres, jer nije dobio poziv, niti ima dokaza da je primio, pa je pušten da se brani sa slobode.

Foto: Jutjub printskrin/ Senad GOSPODAR Strimova

 

U međuvremenu, dodaje Tomić, dok je "terao pravdu", kriminalci koji su, i dalje, nekažnjeni i za policiju i OJT nepoznati, ukrali su mu tridesetak od stotina grla krupne stoke, što mu je dodatno iskomplikovalo život, "ali i pokazao kakav je život u Šipovu i okolini onima koji su trn u oku lokalnim moćnicima za koje nema ni suda ni zakona".

- Teretili su me, pored ostalog, da sam čekićem po glavi udario komšiju Stanka Savičića - priča Zmaj od Šipova za "Novosti". -To je bila čista laž, a  na njoj je zasnovana optužnica i sva hajka.

I zaista, u presudi Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu, na kom je prvostepeno oslobođen,  stoji  da je Savičić jasno negirao da ga je Grahovac udarao čekićem, već je istakao da su u jako dobrim odnosima i da ga farmer i rijaliti učesnik često materijalno pomaže. Ilija je spremao da se preseli u Vojvodinu i da tamo razvije farmu, ali je poslušao, kaže savet advokata Tomića da to ne čini, da ne ide sa svog vekovnog ognjišta i da je pravda na njegovoj strani.

Foto: Jutjub printskrin/ Senad GOSPODAR Strimova

 

Tužilaštvo se žalilo na prvostepenu oslobađajuću presudu Osnovnog suda u Mrkonjiću, ali je Viši sud ustanovio da je to bez osnova, da Ilija nije kriv i da troškovi suđenja idu na teret budžeta Republike Srpske.

- E, ne mogu da shvatim da troškovi idu na teret našeg budžeta, budžeta RS, jer se zna, imenom i prezimenom, ko je kriv za moj progon, od policije do OJT i oni treba da plate, kako im ne bi palo na pamet da se igraju sa pravima ljudi i pravdom - ističe Zmaj od Šipova.

Advokat Tomić očekuje da će, iz budžeta RS, za troškove suđenja i naknadu Šipovcu, biti uzeto oko 100.000 KM! I Tomić, kao i njegov klijent, smatraju da bi bilo jedino pravično da to plate oni koji su terali zakon po svom.

- Puno mu je srce što  piše u presudi da sam oslobođen "u ime Republike Srpske",  što svedoči da  ona nije protiv mene, već pojedinci i da, kako naš mudri narod kaže, "ne treba, zbog Nikole, mrzeti svetog Nikolu".

V. Mitrić

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".