Ceremonija oproštaja od poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova održana je danas u Moskvi.


Građani Moskve čekali su u redovima kako bi odali poštu Gorbačovu u Domu sindikata, nedaleko od Kremlja, gde je prethodnim sovjetskim liderima odavana poslednja pošta.

Otvoreni kovčeg se nalazio u centru sale dok su se čuli zvuci muzike iz filma "Šindlerova lista".

Gorbačov će biti sahranjen na groblju Novodevičje, prenose RIA Novosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će sahrana imati elemente državne sahrane, uključujući počasnu gardu.

Ruski predsednik Vladimir Putin neće prisustvovati sahrani Gorbačova zbog, kako kažu u Kremlju, ranije dogovorenih obaveza.

Putin je odao poštu u četvrtak, kada je posetio bolnicu u kojoj je Gorbačov umro, gde je položio venac.

Foto: Profimedia

 

 

Brojni zapadni zvaničnici, koji bi u uobičajenim okolnostima došli u Moskvu, danas su odsutni zbog sankcija i pogoršanih odnosa između Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Jedan od retkih evropskih lidera koji će biti na sahrani je mađarski premijer Viktor Orban, koji je doputovao u Moskvu, potvrdio je portparol Zoltan Kovač na Tviteru.

Portparol Kremljarekao je za RIA Novosti da Putin ne planira da se susretne sa Orbanom tokom posete Moskvi.

Nakon komemoracije Gorbačov će biti sahranjen, poput bivšeg lidera Borisa Jeljcina, na moskovskom Novodevičjem groblju, pored svoje supruge Raise, koja je preminula pre 23 godine.

Foto: Profimedia

 


Američki ambasador u Moskvi DŽon Saliven i nemački izaslanik u Rusiji Andreas fon Gejer stigli su na komemoraciju Gorbačova, a tamo je i japanski ambasador Tojohisa Kozuki, kao i britanska ambasadorka Debora Bronert.

Od visokih ruskih zvaničnika, na komemoraciji se pojavio i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

Gorbačov je preminuo u utorak u 92. godini posle teške bolesti.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".