BEOGRAĐANIN Luka Pilčević (22) osumnjičen je kao ubica Milića Minje Šakovića, u junu ove godine, dok se Kragujevčanin Duško Tanasković (28), koji je nedavno uhapšen zbog likvidacije Novljanina Gorana Vlaovića na Pagu, sumnjiči da mu je u tome pomogao.

To su novinarima juče saopštili predstavnici crnogorske policije i podgoričkog Višeg tužilaštva, koji tvrde da su prikupili dovoljno dokaza koji na to ukazuju. Poternice za njima raspisane su 20. jula.

- Okrivljeni L. P. je 17. juna u Budvi, u ugostiteljskom objektu "Korkovado" s umišljajem i na podmukao način ubio M. Š. i pri tome doveo u opasnost živote više osoba, dok mu je u stvaranju uslova za izvršenje krivičnog dela u tokom maja i juna umišljajno pomogao okrivljeni D. T. - kazala je novinarima Ana Radović, viša državna tužiteljka.

Šef budvanske policije Vesko Nedović ističe da je tokom istrage prikupljen veći broj obaveštenja od građana i očevidaca, koji su dali korisna saznanja o zločinu.

- Urađena je analiza telekomunikacionog saobraćaja, i dalje se rade određena veštačenja, a sve u cilju potpunog rasvetljavanja ovog krivičnog dela - kazao je Nedović.

Na konferenciji je saopšteno da je Tanasković iznajmio stan u kom je boravio ubica, kao i da je evidentirano kada je on ušao i izašao iz Crne Gore. Tom prilikom koristio je falsifikovana dokumenta. Pilčević i Tanasković su odranije poznati policiji.

- Nakon njihove identifikacije, konstatovano je da je za L. P. već na snazi poternica zbog krivičnih dela počinjenih u drugoj državi. Takođe, u komunikaciji sa policijskim službama iz regiona informisani smo da su njih dvojica od ranije evidentirani kao izvršioci krivičnih dela - kazao je Nedović.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predstavnici policije su kazali da do sada prikupljeni dokazi ukazuju na to da je ubistvo Šakovića, nastavak obračuna kotorskih kriminalnih klanova.

- Činjenica da je reč o stranim državljanima, da jedan od osumnjičenih nije registrovan prilikom prelaska na teritoriju Crne Gore, da je drugi koristio falsifikovane isprave prilikom iznajmljivanja stana, kao i da operativnim saznanjima izvršioca i pomagača ne možemo dovesti u direktnu vezu sa oštećenim, ukazuju na to da su te osobe angažovane kao pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije u cilju lišenja života M. Š. - kazao je Draško Kalinić, viši inspektor Sektora za borbu protiv kriminala.

Milić Šaković ubijen je 17. juna oko 23.40 u lokalu ispred zidina Starog grada u Budvi. Ubica je pucao u njega dok je sedeo u društvu nekoliko prijatelja, koji su ostali nepovređeni.

Šaković je policiji bio poznat kao višestruki povratnik. On je sa bratom Markom osuđen zbog ubistva Podgoričanina Miroja Baošića, koji je likvidiran 2005. u sačekuši ispred kuće. NJegovo ime pominjano je u srpskim medijima u okviru istrage o ubistvu vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, ali ga srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nikada nije zvanično teretilo za taj zločin.

Milić Šaković je ranjen 8. septembra 2017. godine ispred lokala "Auto Zeta". Tada je ubijen njegov prijatelj Ivan Nedović. Operativna saznanja policije ukazuju da je Nedović bio slučajna žrtva, a da je ključna meta bio upravo Šaković.

SDT je u septembru prošle godine podiglo optužnicu protiv sedmočlane grupe koja je okrivljena da je pripremala ubistvo Šakovića u martu 2021. godine.

 

TANASKOVIĆ JOŠ NIJE SASLUŠAN

VIŠA državna tužiteljka Ana Radović, odgovarajući na pitanja novinara, nije mogla da saopšti precizno kada i na koji način će biti saslušan Duško Tanasković, koji je nedavno uhapšen zbog ubistva Vlaovića na Pagu.

- Moguće je postupiti na više načina u ovoj situaciji, ali ne bih prejudicirala buduće odluke - kazala je tužiteljka Radović i dodala da je postupak izručenja u nadležnosti Ministarstva pravde.

Ona je dodala da Crna Gora i Hrvatska imaju potpisan ugovor po kojem je moguće izručiti traženo lice u ovakvoj situaciji.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".