Ako je već imate, ili razmišljate da je nabavite vrlo je važno da je ispravno čistite. Trajaće dugo, ali samo ako ne budete pravili ovih sedam najčešćih grešaka:

1. Odgađate čišćenje

Što duže ostaci hrane ili masnoće koja vam prsne dok pripremate jelo ostanu na ploči, čišćenje će biti zahtevnije, a postoji i mogućnost da je nepovratno oštetite. Zato treba da joj posvetite pažnju odmah nakon svakog kuvanja. Isto važi i ako je ploča bila u dodiru s vodom, jer ne treba dugo da se na njoj pojavi kamenac.

Foto: Profimedia

 

2. Čistite toplu ploču

Indukcijska ploča pre čišćenja mora da se ohladi! Ako u žurbi ponekad ignoririšete ovo pravilo, običnu mrlju na njoj možete dodatno da pogoršate jer toplota utiče na sredstvo za čišćenje. Uz to, ostaci hrane mogu i da se zapeku na ploči.

3. Koristite abrazivna sredstva

Sredstva za čišćenje ne smeju da sadrže amonijak, hlor, kiseline i ostale nagrizajuće materije. To se odnosi i na razne rastvore, izbeljivače, kao i na sredstva za skidanje kamenca, rđe ili bilo kojih tvrdokornih mrlja. Samo jedna kapljica može da nanese štetu!

Foto: Profimedia

 

4. Čistite ploču oštrim predmetima

Izbacite iz upotrebe grube četke, strugalice i tvrde sunđere za čišćenje jer njima lako možete da napravite ogrebotine na ploči.

5. Koristite deterdžent za pranje suđa

Možda vam se čini da je ovo logičan izbor, ali u njima se nalaze razne materije za odmašćivanje koje često nisu prikladne za vašu indukcijsku ploču jer ostaci deterdženta stvaraju sloj na ploči koji će dugoročno uticati na njen izgled (mogu ostati "musave").

Foto: Profimedia

 

6. Oprezno sa sodom

Dobro proverite u uputstvu za upotrebu i čišćenje vaše indukcijske ploče da li ona sme da se čisti uz pomoć sode bikarbone, odnosno sredstvima na bazi sode. Neki proizvođači je izričito zabranjuju da se koristi u ove svrhe.

7. Zaboravljate da je izglancate

Ni ovo nikako ne smete da radite. Na kraju svakog čišćenja potrebno je da indukcijsku ploču odmah obrišete i tako je osušite - čistom krpom (najbolja je ona od mikrofibera) ili papirnim kuhinjskim ubrusom.

BONUS VIDEO:

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".