Kako prenose strani mediji, muškarac je bio poslednji član grupe starosedelaca koji su živeli u izolaciji u Tanaruu, izolovanoj oblasti u brazilskoj državi Rondonija, koja se graniči sa Bolivijom.

Prema neprofitnoj organizaciji Survival International, ostatak plemena je masakriran u nizu napada koje su navodno počinili stočari gladni zemlje od 1970-ih, a poslednjih nekoliko članova istrebljeno je 1995. godine.

Pustinjak je izbegavao svaki kontakt sa spoljnim svetom iako su ga vlasti držale na oku i povremeno mu ostavljale zalihe.

 

 

Funai, agencija za poslove starosedelaca, u utorak je pronašla njegovo telo kako leži u visećoj mreži.

Nije bilo znakova borbe ili nasilja, niti bilo kakvih naznaka prisustva nekog drugog čoveka, a veruje se da se čovek pripremao za smrt, pošto je oko tela stavio perje jarkih boja. 

Policija je saopštila da je preminuo prirodnom smrću, ali će njegovo telo biti podvrgnuto obdukciji.

Najusamljeniji čovek je nosio i nadimak „čovek iz rupe“ prema načinu na koji je lovio životinje.

Kad god su ljudi pokušali da stupe u kontakt sa plemenom nakon što je prvi put otkriven 1996. godine, on je obično bežao uprkos njihovim darovima semena ili alata, prenosi Dejli mejl.

U retkim trenucima kada su mu službenici prilazili, on je bežao u svoju slamnatu kolibu i odbijao da izgovori reč, a jednom je ispalio strelu u zvaničnika Funaija, probušivši mu pluća.

Od 1987. godine politika vlade je da se izbegava prisiljavanje na kontakt sa izolovanim plemenskim stanovništvom, mada se mogu napraviti izuzeci ako se pleme suoči sa neposrednom opasnošću, kada se čini da je mirni kontakt jedini način da se osigura njegov opstanak.

Godine 2018. objavljen je snimak koji su napravili zvaničnici brazilske vlade, na kojem se vidi kako čovek koristi ručno napravljenu sekiru da poseče drvo u blizini svoje kolibe. 

Kako pišu mediji, "najusamljeniji čovek" je vreme provodio sečući drveće, loveći životinje da jedu i šetao je polugo prekriven samo platnom. 

Funai, koji radi na zaštiti prava domorodaca i izolovanih grupa, tvrdi da u brazilskom Amazonu postoji 113 plemena bez kontakta, od kojih je vizuelno potvrđeno njih 27.

BONUS VIDEO: 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".