Od ponoći je počela primena sporazuma o ličnim dokumentima između Beograda i Prištine, a rano jutros na administrativnom prelazu Jarinje situacija je mirna.

Tri “hamera” i nekoliko džipova sa pripadnicima specijalnih snaga tzv. kosovske policije, pod punom ratnom opremom, raspoređeni su juče na punkt udaljen pola kilometra od administrativnog prelaza Jarinje.

Ovu sliku su, proveravajući situaciju na terenu zatekli reporteri “Novosti”, koji su obilazili administrativne prelaze i srpske sredine na Kosovu i Metohiji, a uoči najave tzv. premijera lažne države Aljbina Kurtija, da će danas početi da teče rok od dva meseca za promenu tablica, što je početak ukidanja srpskih registarskih oznaka i obavezno uvođenje onih sa natpisom “Republika Kosovo”.

Nove snage tzv. kosovskih policajaca i svakosatna krstarenja putevima na severu Kosova i Metohije unose nemir među srpsko stanovništvo, koje ne želi da pristane na ukidanje tablica sa oznakama Srbije. Tenzije su gotovo opipljive, uprkos nedavno postignutom sporazumu o ličnim dokumentima i uveravanja međunarodnih medijatora da se mir mora sačuvati.

– Ne verujemo im i nećemo verovati – nepodeljeno je mišljenje Srba u severnim, kosmetskim opštinama.

– Da Priština nema nekakav plan, ne bi ovamo gomilala do zuba naoružane specijalce.

Sagovornici pričaju da se ponekad po dva oklopna vozila zaustave ispred njihovih kuća, izlaze s dugim cevima na put, zaustavljaju automobile i kontrolišu putnike.

– Imamo veliko poverenje u Vladu Srbije, da će nas zaštititi. Odavde nemamo kud. Ovde smo starosedeoci. Kako nam Bog da, tako će nam biti. Srbe ne napadaju samo Kurti i Albanci, već i Amerika i Evropa. Nije bilo većeg pritiska nego sada – kaže Sava Vukadinović, koga smo zatekli u Donjem Jarinju.

– Šest sati imamo, dva nemamo. Oklopna vozila stalno prolaze. Koga Kfor štiti, Srbi da dođu iz Raške u Lešak, a ne štiti na Ibru, gde treba.

Uporedo sa snagama koje na sever šalje Kurti, u ovom delu Kosmeta pojačano je i prisustvo Kfora. Mnogi žitelji koje smo sreli su nam rekli da bojazni i straha ima, ali oni nas i podsećaju da u takvim okolnostima žive već dvadeset i tri godine.

– Najteže nam je što počinje i školska godina i što dodatno brinemo zbog bezbednosti dece – kaže baka iz Kosovske Mitrovice čiji će unuk danas poći u školu.

Idući dalje ka prelazu Jarinje nadomak nekadašnjeg policijskog punkta i mesta na kojem su se nalazile barikade posle pokušaja Kurtija da zabrani srpska dokumenta, zateknuto je nekoliko pripadnika tzv. kosovske policije sa dugim cevima pored objekta koji je ograđen betonskom ogradom visokom oko dva metra.

Prekoputa bager raspoređuje gomile peska, ali je nejasno u koje namene. Pretpostavlja se da pripadnici tzv. kosovske policije planiraju da se ovde još “jače” stacioniraju, a kako je ranije rekao Zoran Todić, predsednik opštine Leposavić, postoje saznanja da žele da stacioniraju još jednu bazu na području ove opštine.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".