Prema podacima Evrostata za 2021. godinu, 72% korisnika interneta u Evropskoj uniji uzrasta od 16 do 74 godine čita onlajn sajtove sa vestima, časopise ili novine - najmanje jednom u toku tri meseca pre datuma istraživanja. U poređenju sa 2016. godinom, ovo je povećanje od 2%.

Među državama članicama EU, najveći procenat čitalaca onlajn vesti registrovan je u Finskoj (93%), Litvaniji (92%) i Češkoj (92%).

Sa druge strane, najmanja čitanost onlajn vesti zabeležena je u Rumuniji (59%), Nemačkoj (62%) i Francuskoj (63%).

Ako uzmemu u obzir celu Evropu, vodeće zemlje po procentu čitanosti onlajn vesti su Island i Norveška, koje su izjednačene sa 95%.

Foto: printskrin/eurostat

 

Među državama bivše Jugoslavije, Hrvatska prednjači sa 90%, sledi Crna Gora sa 80%, Srbija i Slovenija su izjednačene sa 77%, dok je Makedonija izjednačena sa prosekom EU sa 72%.

Podaci za Bosnu i Hercegovinu ne postoje.

Evrostat navodi i da je u poređenju sa 2016, upotreba interneta za informisanje putem onlajn vesti porasla više među ženama, nego muškarcima. Ipak, još uvek muškraci češće koriste internet za čitanje vesti (74% naspram 71% žena).

Foto: printskrin/eurostat

 

Kad je u pitanju starost, onlajn sadržaj najčešće čitaju osobe u starosnom rasponu od 25 do 54 godine (75%). Na ovoj listi slede osobe uzrasta od 55 do 74 godine (68%), a identičan procenat imaju i mladi od 16 do 24 godine.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".