Građani koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiće drastičan popust, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je rekao da se ne planiraju isključenja električne energije, a da će svi oni koji budu štedljivi biti nagrađeni popustom.

U nastavku pročitajte pet jednostavnih trikova za uštedu električne energije.

GASITE TELEVIZOR

Gasite svetla i TV kada izađete iz prostorije, a tokom noći i internet.

GREJALICA

Grejalice palite samo kada su vam neophodne. Ukoliko je prohladno, obucite džemper ili se zavijte u ćebe.

Foto: Profimedia

 

 

VEŠ-MAŠINU PALITE NOĆU

Stručnjaci savetuju da vodu u bojleru zagrevate samo noću, kada je na snazi jeftina tarifa, jer će u tom slučaju mesečni račun biti oko 400 dinara, a u suprotnom tri puta veći. Ukoliko u domaćinstvu žive do tri člana porodice, bojler ne uključujte na maksimum.

Veš i sudo mašine uključujte iza ponoći, što je vrlo jednostavno jer se mnoge mogu programirati. Značajna ušteda je i ukoliko veš perete na nižoj temperaturi

LED SVETLA I FRIŽIDERI

Preporuka stručnjaka je da obične sijalice zamenite onim LED. Uštedećete i ako dobro zatvorite vrata frižidera, da dihtung gume dobro pripajaju, te ako redovno čistite naslage leda iz zamrzivača.

KUVAJTE PAMETNO

Šerpu prekrivajte poklopcem dok kuvate, a zagrejanu rernu iskoristite da na njoj spremite dva-tri jela, za nekoliko dana. I ringlu takođe gasite nešto pre kraja kuvanja, jer je ona do tada sačuvala dovoljno toplote da uspešno završite posao.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".