Stara srpska imena često su vezivana za tradiciju  veru, pa je roditeljima od presudnog značenja bilo da svoje dete nazovi imenom koje ima ove motive u sebi.

Neka on naših najlepših ženskih imena i korenu imaju reč koja označava našu veru i tradiciju, a mnoga su opstala i do danas.

Foto: Profimedia

 

 

Ovo su neka od najlepših ženskih imena koja žene i danas nose.

IKONIJA -  Ime domaćeg porekla, a izvodi se iz grckog "eikon" u znacenju "slika sveca". U prenesenom značenju prelepa, prekrasna, lepa kao ikona, ona pred kojom padaju na kolena.

GAVRILA -  poreklom je od hebrejske reči „gabrijel“ ili od imena „Gabrijel“, a u originalnom prevodu znači – „Bog je moja snaga“ ili „Bog mi daje snagu“.

KRUNA - Izvodi porijeklo iz latinskog "coronatus" u značenju "krunisanje", izvorno iz "corono" u značenju "venac, kruna, krug". Kod starih Grka i rimljana to je bilo najviše odlikovanje koje se davalo pobednicima na takmičenjima, vojskovođama i zaslužnim građanima.

HRISTINA - Ime grčkog porekla izvedeno od grčkog "Χριστόc" (Christós) što u prevodu znači "hrišćanin" . Razne varijante ovog imena su veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu.

SPASENIJA - Spasenija je žensko ime nastalo od grčke reči "soter" što znači spasitelj u prenesenom značenju onaj koji spašava, izbavlja. Nastala je od imena Spasoje.


VONUS VIDEO:

Postavljanje mozaika u Crkvi svetog Marka

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".