Iz opozicione Demokratske partije tzv. Kosova ocenjeno je da su posle dogovora sa Beogradom Kurti i Samoopredeljenje sada "veoma srećni" zbog toga što su uspeli da sprovedu sporazume Hašima Tačija.

- Ovo nije uspeh, već beda za tzv. Kosovo i izgubljene godine zbog jednog čoveka - Aljbina Kurtija", naveli su u toj stranci.

Član PDK, Betim Đoši ocenio je da je Tači „neuporedivo ispred političara poput Aljbina Kurtija, bez vizije i koji ništa ne zna o istoriji", preneo je Kos sev.

- On je deceniju obmanjivao i lagao građane tzv. Kosova govoreći im da se u Briselu potpisuju dela izdaje tzv. Republike  Kosovo. Danas, međutim, sa ponosom kaže da iz sporazuma Hašima Tačija nije uklonjena nijedna tačka ili zarez - rekao je Đoši.

Lidera Alijanse za budućnost tzv. kosova (AAK) Ramuš Haradinaj smatra da je za žaljenje to što je trebalo toliko čekati i uložiti veliku energiju i trud za primenu sporazuma iz 2011. godine, koji omogućava slobodu kretanja i da je ovo "dobar znak da sporazume treba sprovesti".

Foto: Arhiva

 

Haradinaj još dodaje da su „dogovori jedan po jedan", strategija Srbije za odlaganje i kupovinu vremena, dok je interes tzv. Kosova, kako kaže, konačni sporazum o priznanju.

Lider Socijaldemokratske partije (PSD) Dardan Molićaj ocenio je da je ovim dogovorom Zajednica srpskih opština pronašla „prodornu formulu" i smatra da su mali dogovori odskočna daska ka ZSO.

- Teško je videti srećan kraj procesa koji se fragmentira i razdvaja - ocenio je Molićaj.

Objašnjavajući zasto je pozvao predstavnike opozicije na sastanak Kurti je naveo da je prirodno da postoje razlike i nesuglasice "kada smo suočeni sa velikim odlukama", kao i da razlike nikada ne bi trebalo da budu iznad "državnog i nacionalnog interesa“, preneli su prištinski mediji.

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".