Koncentracija alkohola u njegovoj krvi bila je neverovatnih 0,37 odsto, ili gotovo pet puta veća od dozvoljene granice za vožnju u Teksasu, gde je on živeo, prenosi npr.org.

Međutim, čovek je izjavio da tog dana nije popio ni kap alkohola.

- Postao bi pijan iz vedra neba - u nedelju ujutru nakon što je bio u crkvi, ili zaista, u bilo koje vreme - rekla je Barbara Kordel, dekan na medicinskom koledžu Panola Kartagini u Teksasu.

- Čak je njegova žena bila užasnuta da je stalno sa sobom nosila alkotest - dodala je.

Foto: Profimedia

 

Kordel i DŽastin Makarti, gastroenterolog iz Laboka, želeli su da shvate šta se zaista dešava.

Tako je tim pretražio čovekove stvari u potrazi za alkoholnim pićem, a zatim ga izolovao u bolničkoj sobi na 24 sata. Tokom celog dana jeo je hranu bogatu ugljenim hidratima, a lekari su mu periodično proveravali alkohol u krvi. U jednom trenutku vrednosti su porasle za 0,12 odsto.

Na kraju, Makarti i Kordel su otkrili uzrok: preobilje pivskog kvasca u njegovim crevima. NJegov crevni trakt se ponašao kao interna pivara. Pacijent je imao infekciju sa bakterijom Saccharomuces cerevisiae. Dakle, kada bi pojeo ili popio veću količinu skroba - đevrek, testeninu ili čak sok - kvasac bi fermentisao šećere u etanol i on bi se napio. U suštini, kuvao je pivo u sopstvenom stomaku.

Foto: Profimedia

 

Kordel i Makarti su pre nekoliko meseci objavili slučaj “sindroma auto – pivare” u Međunarodnom časopisu kliničke medicine. Objasnili su da se pivski kvasac nalazi u čitavom nizu namirnica, uključujući hleb.

- Ali ispostavilo se da u retkim slučajevima, kvasac može zaista dugo da se nastanjuje u crevima i može da izazove probleme - kaže doktor DŽozef Hajtman, mikrobiolog sa Univerziteta Đuk.

- Istraživači su nedvosmisleno pokazali da Saccharomuces cerevisiae može da raste u crevnom traktu. Ali još uvek je nejasno da li je to povezano sa nekom bolešću - rekao je Hajtman i dodao da svemu treba pristupati sa oprezom.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".