Svečlja je rekao da je ubeđen da su bezbednosne institucije tzv. Kosova "potpuno zrele, spremne i jake da sprovedu ove dve odluke".

Prema njegovim rečima, primena ove dve odluke je odložena za mesec dana kako bi građani srpske nacionalnosti na Kosovu bili što više, korektnije informisani o ove dve odluke. 

Svečlja smatra da su Srbi na severu Kosova shvatili potrebu za sprovođenje odluke koja je za njih, kako kaže, korisna. Naveo je da je uveren da su shvatili da nema druge alternative nego da se povinuju zakonu kao i svaki drugi građanin Kosova. 

Sprovođenje odluke, kaže kosovski ministar unutrašnjih poslova, ranije su ometale "kriminalne strukture koje su uz pomoć Beograda ojačane da se bore protiv vladavine prava u toj oblasti".

- Vlada Republike Kosovo je odlučila da počne sa sprovođenjem ove dve odluke i bez ikakvog oklevanja ćemo te odluke sprovoditi. Reč je o pitanju ulazno-izlaznog dokumenta za građane Srbije na Kosovu, nešto što se građanima Kosova dešava već 11 godina. A druga odluka je prelazak automobila sa nelegalnim tablicama na automobile sa legalnim tablicama. Ovo je takođe potpuno legalna odluka i zasnovana na do sada postignutim dogovorima u Briselu. Da, postojali su trendovi nestabilnosti od strane kriminalnih struktura na severu koje podržava i režira Beograd i gura Moskva. Ali sam ubeđen da su bezbednosne institucije Kosova, Ministarstvo unutrašnjih poslova kao nosilac ovog procesa, potpuno zrele, spremne i jake da sprovedu ove dve odluke - rekao je Svečlja.

Svečlja je upitan i za izjave srpskih zvaničnika koji kažu da su Srbi na severu diskriminisani.

- Iskreno da vam kažem, ne samo da su isti ljudi, već je to i isti jezik iz kasnih 80-ih i ranih 90-ih. Isti ljudi koji su izazvali četiri rata u regionu, nastavili da vladaju Srbijom, sada su se vratili na staru šovinističku retoriku i kroz ovaj pokušaj da, pod jedan; odražavaju potpuno lažnu sliku situacije na Kosovu i pod dva; da mobiliše radikalne elemente unutar srpskog društva kako bi se oni potom zloupotrebili. Ne radi se ni o kakvoj diskriminaciji. Svojim aktivnostima nismo upereni ni protiv jednog građanina, bez obzira na nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, Kosovska policija je tu da ispuni svoju ustavnu dužnost, a to je uspostavljanje reda i zakona i to čini uspešno bez ikakve diskriminacije - naveo je Svečlja. 

Svečlja je govorio i o bezbednosti Albanaca na severu zemlje.

- Verujem da su bezbedni. Imamo dovoljno mehanizama da obezbedimo, garantujemo bezbednost i dobrobit za sve građane Republike Kosovo, uključujući i Albance na severu - rekao je Svečlja. 

Odgovor Beograda

- Danas su Aljbin Kurti i DŽeljalj Svečlja pokazali da žele sukobe, napisao je na Tviteru direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nakon izjave kosovskog ministra unutrašnjih poslova Svečlje da je kosovska vlada spremna da od 1. septembra bez ikakvog oklevanja primeni odluku o reciprocitetu sa Srbijom za registarske tablice i lične karte.

- Dogovori ih apsolutno ne zanimaju. Srbi na KiM nikada neće biti stranci, niti su KM tablice nelegalne. Nelegalni su potezi Kurtija i Svećlje, koje im srpski narod neće dopustiti. Kriminalne ucene iz Prištine neće proći - napisao je Petković.

(Kosovo online)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".