Postoji nekoliko sorti grožđa, a ono što ih u većini slučajeva razlikuje jeste boja. 

Postoji: crveno, belo i crno grožđe.

Razlike između crnog i belog grožđa

Kada je u pitanju količina minerala i vitamina, razlika među sortama grožđa je minimalna.

Sve sorte se uglavnom sastoje od vode i bogate su fruktozom.

I zeleno i crno grožđe imaju iste zdravstvene prednosti.

Foto: Sofija Babović

 

 

Jedina razlika između belog i crnog grožđa je u tome što grožđe u tamnijim nijansama ima mnogo veću količinu resveratrola.

Takođe, crno i crveno grožđe ima resveratrol.

Resveratrol je poznatpo tome što pozoitivno utiče na starenje. .

Osim toga, reguliše šećer u krvi i povećava lučenje insulina u vašem telu.

Seme i kožica crvenog grožđa, osim toga, imaju i veliku količinu vlakana.

Foto: Profimedia

 

Pulpa grožđa je bogata vitaminima B1, B6, B2, A i C; minerala sali, bakra, gvožđa, magnezijuma, cinka, kalijuma i natrijuma; i organske kiseline, jabučne, vinske i limunske.

Kožica grožđa sadrži brojne polifenoli (pre svega resveratrol), koji smanjuju potrošnju energije, nakupljanje masti u jetri, pa čak i krvni pritisak.

Što se tiče kalorija grožđa, to je oko 60 na 100 grama, tako da je niskokalorično voće.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".