Na poligonima za obuku i u kasarni "Jovan Kursula" u Kraljevu, posluge ovih artiljerijskih sistema osposobljavaju se za realizaciju kolektivnih zadataka i unapređuju obučenost za pružanje vatrene podrške manevarskim jedinicama Kopnene vojske.

U ovom periodu, vojnici i starešine se osposobljavaju za pripremu i izvršenje posrednog artiljerijskog gađanja, sa težištem na uvežbavanju radnji i procedura neophodnih za ostvarivanje iznenadne, efikasne i koncentrisane artiljerijske vatre po ciljevima na različitim daljinama.

Foto:Vojska Srbije

 

Tokom procesa obučavanja, osim na osnovnoj, obuka se realizuje i na modernizovanoj varijanti "gvozdike", koja nakon ugradnje savremenog sistema za upravljanje vatrom ima veću vatrenu moć, brzinu i preciznost gađanja, i ostvaruje jači efekat dejstva po cilju istovremenim udarom više projektila. 

Ovaj ciklus obuke biće završen realizacijom taktičke vežbe sa bojevim gađanjem, kada će se u praksi proveriti osposobljenost posluga haubica za realizaciju namenskih zadataka.

Foto:Vojska Srbije

 

Samohodna haubica 122 mm 2S1 „gvozdika“ je namenjena za uništavanje i neutralisanje žive sile i artiljerijskih oruđa neprijatelja, rušenje otpornih tačaka, žičanih i drugih prepreka, pravljenje prolaza u minskim poljima i preprekama, kao i za osvetljavanje i zadimljavanje bojišta.

(vs.rs)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".