Zdravstveni radnici sprovode genetske analize na uzorcima uzetim od četiri osobe u provinciji Rjangang, koji su imali simptome povišene temperature, kako bi potvrdili da li su izazvane „malignom epidemijom“, izvestila je severnokorejska agencija KCNA.

Prema izveštaju, vlasti su odmah zatvorile područje u kojem su se pojavili slučajevi groznice i planiraju da zadrže stroga ograničenja i karantin dok zdravstveni radnici ne utvrde uzrok bolesti.

Severna Koreja je saopštila da nije bilo potvrđenih slučajeva kovid-19 ni u jednom delu zemlje od 10. avgusta, kada je Kim proglasio pobedu nad virusom i naredio ublažavanje preventivnih mera, samo tri meseca nakon što je zemlja priznala da epidemija kovid-19 postoji.

Nakon što je priznala izbijanje omikron varijante virusa u maju, Severna Koreja je prijavila oko 4,8 miliona „zaraženih groznicom“ u svojoj uglavnom nevakcinisanoj populaciji od 26 miliona, ali je samo deo njih vodila kao kovid-19.

Prijavljeno je i da su 74 osobe umrle od posledica ove bolesti , što stručnjaci smatraju da je nerealno mali broj s obzirom na nedostatak zdravstvenih sredstava u zemlji, navodi Rojters.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".