Da je igrao u današnje vreme verovatno bi mu se kartoni pretvorili u godine robije. Legendarno zavrtanje „nezgodonog mesta“ Gaskojnu, Vini je objasnio: „Ma nije ga bolelo, čak se i na slici vidi da se kikotao.“

Lider „lude družine“ iz Vimbldona je uvek imao spremne odbrane za ono što je nekima bilo možda pregrubo na terenu. „Postoje stvari na terenu koje ni sudija ni gledaoci ne primete. Jedna od najboljih je pružanje lakta i nišanjenje protivnika ispod oka… Ostavite rivalu posle lepu uspomenu ispod oka. Sudija to nikada ne primeti. Tu je i kada vam se neko nasadi na leđa, uvrtanje testisa, kada vidite da je isplazio jezik od bola, samo ga pitate „Izvini možeš li malo glasnije, ne čujem“. Kod prekida, kada je zima, samo uzmete i počnete da gazite po nogama rivale, dok sudija ne da znak da se izvede lopta“ – objašnjavao je DŽons pre nekoliko godina.

DŽons je u Šefild junajtedu postavio možda i nezvanični rekord u brzini dobijanja žutog kartona. Za samo četiri sekunde od početka meča, DŽons je odlučio da promeni svest o gravitaciji Piteru Ridu, a kasnije je morao i van igre zbog crvenog kartona. Kada je 1991. godine odlučio da pesnicom u potiljak zaustavi Andreasa Lindegarda sudija nije pokazao crveni karton Viniju. 

Foto: Profimedia

 

- Jedini moj pravi rival je bio Stiv Mekman, bilo je tu još opakih momaka, ali samo je on bio na tom nivou. Zato sam 1988. godine morao da dokažem da sam luđi. Prvi njegov kontakt sa loptom i ja sam ga „zveknuo“. Kada se nađete u situaciji da igrate sa jačim od sebe, ma i u životu, kada znate da će vas uništiti, prvo što uradite je odete i udarite najjačeg od njih. To sam ja uradio. Pokušao je da mi se osveti posle u revanšu. Zaradio sam osam šavova na nozi, ali nisam mu pokazao da me boli već sam odmah ustao. To je nešto sa čime će on doživotno živeti. – poručio je DŽons.

Da iza fasade ovog grubog Velšanina postoji i veliko srce pokazao je kada je Gaza završio u mentalnoj bolnici. Tada mu je poslao otvoreno pismo u kojem je poručio da ne treba da se stidi svoje bolesti, da nikome nema potrebu bilo šta da objašnjava.

- Sećam se kada si mi poslao ružu u svlačionicu Vimbldona. Zasmejavali smo ljude zajedno i pružali im razlog da idu kući srećni. Malo sam te jače stisnuo onog dana, ali i danas se pitam kolika su stvarno Gazina j.. Mel Gibson i mnogi su mi tražili sliku kako te hvatam dole i srećan sam što sam im svima udovoljio. – napisao je Vini svom prijatelju 23. februara 2008. godine.
 

(Sportska sećanja)

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".