- Zbog loših vremenskih uslova situacija je teška u mnogim regionima evropskog dela zemlje - rekao je Putin danas na video konferenciji održanoj sa regionalnim zvaničnicima o šumskim požarima.

Reč je pre svega o šumskim požarima u Rjazanskoj oblasti, koja se nalazi oko 250 kilometara istočno od Moskve, rekao je Putin.

Požari su opustošili skoro 12 hiljada hektara

Prema lokalnim službama za vanredne situacije, šumski požari u Rjazanju opustošili su više od 11.700 hektara, a dnevne temperature prelaze 31 stepen Celzijusa sa udarima vetra od deset metara u sekundi.

Na teren je upućeno više od 9.500 vatrogasaca i spasilaca, kao i osam specijalizovanih letelica i sedam helikoptera, rekao je vršilac dužnosti guvernera regiona Pavel Malkov.

On se požalio da je pred vatrogascima i spasiocima težak ispit jer padavina nema, a oni se ne očekuju u skorije vreme. On je dodao da je uveren da će požari biti stavljeni pod kontrolu u roku od dva do tri dana i potpuno ugašeni u roku od jedne do dve nedelje.

Prošle nedelje dim od tih požara, koji je trajao danima, zahvatio je delove Moskve. I u ponedeljak se u nekoliko gradskih četvrti osećao oštar miris paljevine.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".