Nesreća u kojoj je tragično nastradala princeza Dajana sa svojim verenikom Dodijem Al-Fajedom već više od četvrt veka je prekrivena velom tajni. Taj strašan udes je jedino preživeo njihov telohranitelj Trevor Ris, koji je posle mnogo godina viđen u javnosti sa porodicom.

Bivši padobranac živi sa suprugom En, koja radi kao učiteljica, njihovo dvoje dece i psom u kući vrednoj 500.000 funti u Osvestriju u Šropširu. A danas je šef obezbeđenja u AstraZeneci.

 

Foto: Profimedia

 

 

- NJegov život je sada miran. On se sigurno ne dodvorava javnosti niti da mnogo govori o tome. Pokušao je da nastavi dalje sa svojim životom - rekao je izvor za "San".

Iako ga je dugo proganjala sudbina princeze Dajane.

 

Neizbrisivi tragovi užasa na njegovom licu

Ris-DŽons je u udesu 31. avgusta 1997. zadobio je teške povrede glave i grudnog koša, proveo je 10 dana u komi, a hirurzi su mu rekonstruisali lice uz pomoć 150 delova od titanijuma, napravljenim prema njegovoj staroj fotografiji.

To nisu bile jedine posledice. Naime, Ris je posle udesa doživeo "duboku" amneziju i mogao je da komunicira samo šaputanjem i zapisivanjem stvari. Zapanjujuće je da je ponovo radio za Mohameda Al-Fajeda šest meseci nakon pogibije sina ovog milijarder.

 

Foto: Profimedia

 

 

Međutim, dao otkaz i odlučio je da je vremen da nastavio dalje, zato se i vratio u svoj rodni Šropšir i neko vreme radio u lokalnoj sportskoj radnji. Ali, bogatstvo je zaradio radeći za naftnog giganta "Halliburton", gde je bio i šef obezbeđenja teksaške firme tokom rata u Iraku.

Pravo je čudo kako je preživeo

Ris-DŽons bio je na mestu suvozača na prednjem sedištu u Mercedesu kada se dogodila nesreća u Parizu. Imao je tada 29 godina, a svaka kost na njegovom licu bila je polomljena. Zadobio je teške povrede grudnog koša. Ono što mu je sačuvalo život bio je vazdušni jastuk.

Nakon nesreće Ris-DŽons je rekao da se praktično ne seća šta se dogodilo i da je poslednje čega se seća to da je ušao u Mercedes koji je čekao ispred hotela Ric u Gradu svetlosti.

Foto: Profimedia

 

 

- Želeo bih da znam šta se dogodilo - rekao je u intervjuu neposredno pre nego što je njegova knjiga "Priča o telohranitelju" objavljena 2000. godine.

Samo se prisetio da je princeza pozivala Dodija Fajeda, da ih je jurio beli fijat uno i da vozač Anri Pol, zaposlen kod Fajeda, nije bio vidno pijan.

Proveo je mesec dana u bolnici i skoro da nije mogao da govori. Uprkos tome, u roku od godinu dana je ponovo igrao ragbi, kao što mu je francuski hirurg obećao.

Brojne teorije zavere

Neizostavno je bilo da se osvrne i na sve teorije zavere koje su se pomenule tokom ovih 25 godina.

- Ja sam jedina osoba koja može da kaže ljudima istinu, a ja ne mogu da se setim. Bilo bi lako kada bih se setio. Mogao bih da kažem ljudima i svo ovo sra*e bi se završilo. To je bila nesreća koja je mogla da se izbegne. A Dajana...  - istakao je Ris.

U intervjuu za "Irish Times" 2000. godine rekao je da nema nikakvih ličnih osećanja prema Dajani, osim što ju je opisao kao ženu sa kojom možeš da odeš u pab, što je od njega prilično velik kompliment.

 

Foto:Tanjug/AP

 

 

Za nesreću ne oseća nikakvu krivicu, osim odgovornosti "što se to dogodilo u njegovoj smeni.

- Ja to smatram nesrećom koja se mogla izbeći. Anri Pol je pogrešio što je seo za volan automobila kada je znao da je pio. Nije rekao ni nama ni Dodiju da nije sposoban da vozi. To je bila greška. Prihvatio sam zvanični nalaz. Bila je to nesreća zbog vožnje u alkoholisanom stanju izazvana prekomernom brzinom. I to je ono što se dogodilo - dodao je.

Učestvovao i u ratu

Sin vojnog hirurga i medicinske sestre ima dvojicu braće, a 1987. prijavio se u prvi bataljon padobranskog puka, odslužio je u Severnoj Irskoj i dobio orden opšte službe. Bivši telohranitelj je tokom rata u Iraku obavljao važan posao u Americi o čemu je pričao i njegov prijatelj.

Foto: Profimedia

 

 

"Istraga Dajana: smrt u Parizu" otkriva nepoznate detalje o princezi

To je novi dokumentarac o nesreći u Parizu koji je juče počeo da se emituje na Kanalu 4. U njemu se između ostalog ističe zašto se godinama zanemarivalo to da je Ledi Di bila uplašena za svoj život pre nesreće. Rekla je to svom advokatu, a zatim je to preneto Skotland jardu koji te podatke nije predao francuskoj policiji zbog, kako se pretpostavlja, namere da zaštiti ugled kraljevske britanske porodice. Važan sagovornik u dokumentarcu je francuska detektivka Martin Montei, koja je bila na mestu nesreće.

BONUS GALERIJA: Slike iz privatnog albuma - Jelica Sretenović

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".