VOJSKA SRBIJE ARTILJERIJA - NAMENA:

Artiljerija je rod Kopnene vojske namenjen za vatrenu podršku i praćenje borbenih jedinica. Raspolaže artiljerijskim oruđima raznih kalibara i raketnim sistemima. Ima specifičnu organizaciju, obuku, upotrebu i nosilac je artiljerijsko-raketnih dejstava u okviru borbenih operacija.

Foto:Jutjub printskrin/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

VOJSKA SRBIJE ARTILJERIJA - SPOSOBNOST:

Osposobljena je da ostvaruje iznenadnu, snažnu, tačnu i efikasnu vatru u svim oblicima oružane borbe i vidovima i oblicima borbenih dejstava.

Vatrenom podrškom stvaraju se uslovi za slobodan manevar sopstvenim snagama, sprečava manevar neprijatelja i utiče na njegov moral. Rezultati vatrene podrške iskazuju se kroz usporavanje, neutralisanje i uništavanje neprijateljevih snaga za izvođenje operacija.

Foto:Jutjub printskrin/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

VOJSKA SRBIJE ARTILJERIJA - ZADACI:

U određenim borbenim situacijama artiljerija može da izvršava i posebne zadatke: rušenje i oštećenje objekata komandovanja i vojne infrastrukture, otvaranje prolaza u minskim i drugim preprekama, obrazovanje dimnih zavesa radi ometanja neprijatelja pri osmatranju i dejstvu ili prikrivanja pokreta i dejstava sopstvenih jedinica, izazivanje požara u određenim objektima–rejonima neprijatelja, osvetljavanje zemljišta i obrazovanje svetlećih orijentira.

Artiljerija je rod vojske sa velikom vatrenom moći i sve razvijenijim manevarskim sposobnostima, na osnovu kojih, uz pravilnu i pravovremenu upotrebu u podršci jedinica kopnene vojske, ima presudan uticaj na ishod operacija.

VOJSKA SRBIJE ARTILJERIJA - MANEVARSKE SPOSOBNOSTI:

U upotrebi su i višecevni raketni lanseri raketa. Najveći deo je izrađen u samohodnoj varijanti. Za vučna oruđa izrađena su motorna vozila visokih manevarskih sposobnosti, po kojima ne zaostaju za guseničarima. Razvijena je široka paleta artiljerijske municije i raketa, sa velikom verovatnoćom pogađanja ciljeva.

Foto:Jutjub printskrin/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

VOJSKA SRBIJE ARTILJERIJA NAORUŽANJE:

U operativnoj upotrebi, nalaze se:

Foto:Printskrin/VSRS

 

Nabrojani sistemi, grupisani su u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi, artiljerijskim divizionima u sastavu brigada Kopnene vojske i Teritorijalnih snaga.

Proboj Solunskog fronta, 14. septembra 1918. godine u 8 sati, otpočeo je najdužom artiljerijskom pripremom napada u istoriji ratova do tada. Vojska u znak sećanja na slavne pretke i njihove herojske podvige, mi danas obeležavamo 14. septembar kao Dan roda artiljerije.

BONUS GALERIJA:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".