Posle korone i majmunskih boginja poslednjih meseci pojavio se i takozvani paradajz grip, virusno oboljenje koje napada uglavnom decu, a iako je za sada epidemija zabeležena samo u Indiji, srpski lekari kažu da moramo biti svi na oprezu.

- Mora da se prati svaki bolesnik jer i kovid je u samom početku štedeo decu, a onda se ustremio i na njih - istakao je za Kurir pedijatar dr Saša Milićević. On objašnjava da je "paradajz grip" bolest ruku, nogu i usta.

- Odnosno, to je virusno oboljenje koje se povremeno javlja kod dece i manifestuje se s plikovima u predelu šaka, stopala i oko usne duplje. Nekad bude povišena temperatura, malaksalost, odbijanje hrane, lošije opšte stanje malog pacijenta praćeno neraspoloženjem. Obično ima dobar tok, prođe samo od sebe. Posebna terapija nije potrebna, sem lekova za povišenu temperaturu. Poželjno je da dete koliko je moguće miruje i da pet do deset dana ne ide u kolektiv - kaže dr Milićević, ali ističe da u Srbiji zasad nema mesta panici jer do sada nije zabeležen nijedan slučaj ove zaraze.

Inače, vest o pojavi "paradajz gripa", to jest "paradajz groznice", objavio je naučni časopis Lanset, koji navodi da se ova retka virusna infekcija 6. maja pojavila u Indiji i do sada je zaraženo skoro stotinu dece uzrasta do 10 godina.

Predstavlja bolest ruku, nogu i usta, a ime je dobila zbog simptoma, jer se na koži prvo pojave crvene izbočine koje mogu da narastu do veličine paradajza.

- Ova retka virusna infekcija je u fazi endemije i smatra se da nije opasna po život. Zabeležena je kod dece mlađe od pet godina u indijskoj državi Kerala. Deca su najugroženija od "paradajz gripa" ili "paradajz groznice", jer se virus prenosi bliskim kontaktom, kakav je uobičajen za tu starosnu grupu - piše Lanset i dodaje da se deca kod kojih je bolest potvrđena nalaze u izolaciji.

- Ako se žarište ne bude držalo pod kontrolom, rizikujemo da se virus proširi i među odraslima, što bi moglo da ima ozbiljne posledice - navodi pomenuti časopis.

Simptomi "paradajz gripa"

  • crveni plikovi po koži
  • temperatura
  • umor
  • bol u zglobovima
  • povraćanje
  • dijareja
  • dehidratacija
  • bolovi u mišićima i kostima

Takođe, stručnjaci objašnjavaju da su mala deca podložna "paradajz gripu", koji može da se prenese preko maramica, dodirivanjem prljavih površina, kao i stavljanjem predmeta direktno u usta.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".