Ako čujete ime Mirjana Nikolić, možda nećete odmah da se setite o kome se radi, ali ako čujete da je u pitanju žena iz filma "Leptirica" - nećete imati dilemu.

Mirjana Nikolić rođena je u Beogradu 19. avgusta 1949. godine, a još je kao dete maštala da postane glumica.

Foto: Jutjub printskrin/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

 

- Htela sam da budem glumica još u vrtiću - priznala je ona u jednom intervjuu.

Ipak, njen put do scene nije bio tako direktan, pa je najpre okušala sreću u drugoj oblasti.

Upisala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kada joj se dogodio sudbonosni susret: na ulici ju je ugledala Soja Jovanović, prva srpska pozorišna i filmska režiserka. Odmah ju je ponudila ulogu u njenom filmu "Silom otac", gde je Mirjana igrala Arsinu ćerku Zoricu, a iste godine je zaigrala u mini-seriji "Baksuz" pored Zorana Radmilovića.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jugoplejka (@jugoplejka)

 

Osvajala je sve lepotom i dobrotom, a kolege su je obožavale.

- Ona je moja ljubimica. Tako anđeosko i detinjasto lice retko se sreće kod današnjih devojaka. Ona time impresionira - rekao je svojevremeno njen kolega iz filma "Silom otac" Miodrag Petrović Čkalja.

Nakon studija istorije umetnosti, preorijentisala se i upisala Pozorišnu akademiju, a njena lepota i talenat doneli su joj mnogo uspešnih uloga. Igrala je u "Pukovnikovici" Đorđa Kadijevića, "Nije bilo uzalud", "Kad više nisam bio vojnik"...

Ipak, ništa ne može da se uporedi sa uspehom koji joj je donela "Leptirica", televizijski film u režiji Đorđa Kadijevića, prvi jugoslovenski horor film. Mirjana je i pre emitovanja ovog ostvarenja najavila da publiku čeka - neočekivano.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by polina (@pearlg1rly)

 

- U filmu koji je Kadijević radio prema svom scenariju igram naslovnu ulogu leptirice - rekla je tada.

- To je, u stvari, priča o vešticama i ljudima, puna strave i užasa kojom obiluje cela serija Kadijevićevih televizijskih filmova, čija se premijera uskoro očekuje. Ja sam ljupka pastirica u koju se svi zaljubljuju, ne znajući šta ih posle čeka. Negde oko ponoći pretvaram se u vešticu: izrastu mi zubi, nokti, oči mi zakrvave. Tada se stvara atmosfera iz "Bala vampira". Ja ih davim i oni odlaze na groblje - postaju vampiri.

"Leptirica" je svoju premijeru imala 1973. godine, a njen uspeh je nemerljiv. Danas znamo da je ovaj film postao klasik jugoslovenske kinematografije, a mlada Mirjana igrala je uz velika imena kao što su Petar Božović, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović.

Foto: Jutjub printskrin/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

 

 

Posle "Leptirice", Mirjana je igrala u još više od 20 ostvarenja, među kojima su "Jaguarov skok", "Vojnikova ljubav", "Vaskrsenje zmaja"... Dobila je i ulogu Anđele u "Povratku otpisanih", pojavila se i u više epizoda "Pozorišta u kući", "Vuku Karadžiću"...

Poslednju ulogu zabeležila je u mini-seriji "To se samo svici igraju" 1996, da bi se potom povukla iz glume.

Poznato je da je odbijala da se razgoliti pred kamerama.

- Ukoliko mi bude ponuđena neka uloga, prihvatiću je. Ali da se razumemo: ja sam veliki protivnik golotinje. Uostalom, zar moj detinjasti lik ne govori da mi leže jedino uloge naivki? - izjavila je jednom prilikom.

- Ne mogu da zamislim sebe da igram devojku-vamp, osobu čije će obnažene noge ili grudi oboriti muškarca s nogu. Za mene je golotinja nepotrebna filmu.

U jednom intervjuu, Đorđe Kadijević je izjavio kako nije imao mnogo kontakta s Mirjanom nakon što je glumila u seriji "Vuk Karadžić", slučajno ju je sreo 2012. godine, neposredno pre njene smrti.

Kako je istakao, žalio je što Mirjana Nikolić nikad nije uspela da vidi koliko je njena "Leptirica" značila publici širom sveta, a u njenu čast je organizovao specijalnu projekciju filma.

Preminula je u Beogradu 23. juna 2012.

BONUS GALERIJA: Slike iz privatnog albuma - Gorica Popović

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".