Kad su velike vrućine, klime i ventilatori rade "punom parom", iako postoje načini da se rahladite čak i ako ih ne koristite. Međutim, ovi uređaji mogu i te kako da budu štetni po zdravlje ako se ne koriste pravilno. Većina brine zbog ovog prvog, smatrajući ovaj uređaj štetnijim, ali malo ko razmišlja koliko zapravo vetilatori škode. 

- Ako je ventilator usmeren direktno na osobu i radi velikom snagom, stvara se promaja i temperaturna razlika, što može da izazove groznicu, objašanjavaju stručnjaci sa Klivlendske klinike.

Foto: Profimedia

 

 

- Ako spavate sa uključenim uređajem, to može negativno da utiče na leđa ili vrat, dodaju.

Ali to nije jedini problem. Kad je ventilator neprestano uključen, dolazi do prekomernog sušenja vazduha. Obično, ova pojava se vezuje za klimu, ali i ovaj uređaj može da ima isti efekat.

- Ventilator čini da isti vazduh cirkuliše u zatvorenom prostoru i to ga isušuje, a sluzokoža je ta koja strada. Najčešće je reč o onoj u predelu usta i nosa. Ako osoba spava poluotvorenih očiju, a ventilator je uključen, sluznica oka će se takođe osušiti, ističu stručnjaci.

Osobe koje pate od alergija bi takođe trebalo da se zabrinu.

- Ako osoba pati od alergija, onda dug boravak u blizini uključenog ventilatora može samo da pogorša stanje. Uređaj čini da vazduh cirkuliše po prostoriji, a sa njim se raspršuju čestice prašine. Osim toga, ventilatori mogu da rasprše i polen koji se taloži u stanu ili kući, a koji je praktično nevidljiv. Na taj način se pojačavaju simptomi polenske groznice i astme. Da biste se bolje zaštitili od raznih alergena, potrebno je da koristite dodatne filtere za vazduh u kući, savetuju stručnjaci. 

(Mondo)

BONUS VIDEO:

SLADOLED KOJI SE NE TOPI: Novi izum kineskih poslastičara

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".