Poznati meteorolog Marko Čubrilo objavio je na svom Fejsbuk profilu vremensku prognozu u kojoj je najavljeno pogoršanje vremena. Premeštanje hladnog fronta dogodiće se u poslepodnevnim časovima, a nestabilno vreme zadržaće se u našoj zemlji sve do naredne nedelje.

- Hladan front po visini stiže sa severozapada, dok se u isto vreme oblačnost vezana za ciklon nad severnim Jadranom približava sa jugozapada. U takvim uslovima nestabilnosti već ima nad velikim delom severnog Jadrana, Gorskog Kotara zapada Hrvatske i polako se šire prema središnjoj Hrvatskoj i zapadu BiH.

On dodaje da će se tokom posle podneva formirati linija nestablinosti, pa će preko središnje BiH i središnje Hrvatske polako premeštala na severoistok.

- Do večernjih časovva linija nestabilnosti bi mogla zahvatiti istok Hrvatske, istok i severoistok BiH, zapad i jugozapad Srbije, zapad i sever Vojvodine, kao i viće deo Crne Gore. U ovom prostoru će lokalno biti jakih grmljavinskih pljuskova uz obilnu kišu, prolazno orkanski vetar i pojavu grada. Faktori nestabilnosti su jako visoki i tamo gde se one pokrenu može biti jačih nepogoda na sreću na malom prostoru i veliki deo regiona neće imati ozbljinije nevreme. 

Foto: Printskrin/RHMZ/Marko Čubrilo

 

 

 

Naredne noći zona nestabilnosti mogla bi se vrlo sporto premestiti na isotk tako da bi nad većim delom Srbije sve do sutra posle podne bilo bez padavina.

- Od sutra posle podne pa sve do oko 24.08. naš region će se nalaziti pod uticajem visinskog ciklona koji će biti kvazistacioniran tako da će usloviti duži period čestih i jakih lokalnih pljuskova, a  ponegde će biti i vrlo obilne kiše. Jutarnji proračuni modela su savim složni u tome da posle višemesečne suše gotovo ceo region može očekivati njen prekid ili barem veliko oblažavanje.

Foto: Printskrin/RHMZ/Marko Čubrilo

 

 

- Postoje razlike kod mapiranja područja koja će dobiti najviše kiše jer će na distibuciju pljuskova uticati i najmanji pomeraj u putanji ciklona ali najveći deo regiona bi trebao dobiti od 35mm do 55mm taloga, dok će značajan deo regiona dobiti i preko 70mm, lokalno čak i preko 130mm taloga. Manje kiše generalno duž obale Jadrana ali i tamo lokalno uz jače nevreme treba očekivati oko 25mm taloga.
Duvaće umeren, povremeno i pojačan severozapadni i zapadni vetar, a  duž Jadrana bura.

Foto: Printskrin/RHMZ/Marko Čubrilo

 

 

 

- Uslediće i osetno osveženje i već sutra će maksmumi biti od +23 do +31,a  zatim od nedelje do srede uglavnom od +17 do +24 stepena Celzijusa, što je ispod proseka za ovaj deo godine.
Posle naredne srede će biti više sunčanih intervala ali će i dalje biti čestih grmljavinskih pljuskova i stabilizacija se u ovom momentu očekuje tek posle 25.08.

Čubrilo apeluje da se tokom dana povede računa o mogućoj pojavi jakog i orkanskog vetra promenljivog pravca, kao i lokalnih jakih grmljavinskig pljuskova i nepogoda.

- Od sutra pa sve do oko 25.08. gotovo sigurno stiže period obilne kiše gde će veliki deo regiona za tih 4-5 dana dobiti i preko 100% prosečne količine taloga za avgust. Biće moguća pojava lokalnih izlivanja planinskih reka, pojavu vode u podrumima i vode na njivama, ali u koliko se jave ove će padavine svakako biti melem za suvu, sprženu zemlju.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".