Tokom pripreme Pravilnika o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, Ministarstvo privrede intenzivno je sarađivalo sa predstavnicima velikih proizvođača cigareta i predstavnicima PKS, prenosi eKapija.

Početkom 2020. godini sa navedenim proizvođačima postignut je konsenzus da je radi blagovremene pripreme proizvodnje prema novim zahtevima za papir, potrebno predvideti prelazni period od dve godine.

Foto: Profimedia

 

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran je 2021. godine, dok odredbe vezano za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1. januara 2023.godine.

Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete. Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine, dodaje se.

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".