- Napominjemo da su na spot tržištima u Evropi cene gasa već premašile nivo od 2.500 dolara. Prema konzervativnim procenama, ako se taj trend nastavi, cene će na zimu premašiti 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara - navodi se u saopštenju Gasproma.

Izvoz u zemlje van Zajednice nezavisnih država (ZND), odnosno saveza bivših sovjetskih republika, iznosio je 78.5 milijardi kubnih metara, smanjujući se za 36.2%. Istovremeno, raste ruski izvoz gasa u Kinu, piše Kommersant.

Cena gasa u Evropi već sada porasla

Proizvodnja Gazproma je od 1. januara do 15. avgusta, prema preliminarnim podacima, iznosila 274.8 milijardi kubnih metara gasa, što je za 13.2 posto manje nego u istom periodu prošle godine. Potražnja za gasom koje proizvodi Gasprom je na domaćem tržištu smanjena za 2.3 posto.

Foto: Tanjug/AP/Jens Buettner

 

Kommersant navodi da je krajem jula počela da raste cena gasa u Evropi koja je sada premašila 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara te piše da je razlog tome Gaspromovo smanjenje snabdevanja Severnim tokom.

15. avgustaje cena gasa u Evropi porasla na rekordnih 2.500 dolara za hiljadu kubnih metara, nadmašivši vrednosti s početka marta. Gas je sve skuplji zbog vrućine i suše, što otežava prevoz uglja rekama. Osim toga, smanjile su se isporuke gasa iz Norveške, zbog popravaka na proizvodnim pogonima, piše Komersant.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".