Hidratacija

Hidratacija je izuzetno važan korak, kako nakon sunčanja, tako i pre, i upravo tu leži tajna dugotrajne preplanulosti. Maslaci sa lekovitim uljima poput jojobinog su fantastičan način da kožu nahranite bez da zapušite pore. Takođe, preporuka je da koristite losione koji su baš namenjeni za održavanje boje kako biste što duže imali osunčani ten.

Tuširanje hladnijom vodom

Još jedna stvar koja se preporučuje kada se vratite sa letovanja i ne želite da boja izbledi je zaobilaženje tuširanja izuzetno toplom vodom. Razlog je veoma prost: topla voda isušuje kožu, što dovodi do njenog bržeg ljuštenja.

Foto: Profimedia

 

Koristite blage gelove za tuširanje

Stručnjaci savetuju da koristite lagane, negujuće formule, a posebno su dobre formule koje ne pene, kao i ulja za tuširanje jer zadržavaju filtere za sunce i dobro hidriraju kožu.

Zaboravite na grube pilinge

Mehanički pilinzi nisu nešto što se inače preporučuje jer izazivaju mikrofrakture na koži, i samim tim ubrzavaju pojavu bora. Ipak, piling je veoma važan kada želite da zadržite preplanuli ten, ali je preporuka da koristite nežnije proizvode i to ne više od 2 puta nedeljno.

Nežniji peškiri

Ovo pravilo nadovezuje se na prethodno, a savet je da ne koristite previše grube peškire upravo jer deluju poput gorepomenutih mehaničkih pilinga. Trudite se da vlagu skidate tapkajući, a ne trljajući. Najbolje bi bilo ukoliko ste u mogućnosti da ostavite da koža upije vlagu. Tako ćete joj dati dodatnu dozu hidratacije.

Foto: Profimedia

 

Proizvodi za produženje preplanule boje mogu biti od pomoći

NJihove formule sadrže aktivne sastojke koji stimulišu melanocite. Pošto melanociti rade punom parom kada su izloženi suncu i proizvode novi pigment u roku od 2 do 3 dana (što dovodi do postepenog potamnjivanja kože), upotreba sredstava za preplanulost pomoći će da se postigne zlatni i dugotrajan ten. Ipak, za dobre rezultate važna je konzistentnost – zato ova sredstva nanosite svaki dan.

Izbegavajte neko vreme depilaciju voskom

Nakon povrtaka sa letovanja savet je da se neko vreme uzdržite od ove metode ukljanjanja dlačica jer može da pojača ljuštenje kože.

BONUS VIDEO:

(Elle)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".