Prema Zagorki Vavić Gros, autorki knjige “Prezimena su čuvari našeg jezika“, prezime Karleuša je nastalo od nadimka koje je postojalo u zapadnim krajevima.

Foto: TV Novosti

 

 

Ona poreklo ovog prezimena tumači na sljedeći način: 

- Izvodi se od priđeva karlast što znači duge, zamršene (čupave) nenjegovane kose i upotrebljava se u kajkavskom narječju hrvatskog jezika, a ima ga i u slovenačkom. U slovenačkom rečniku je objašnjena reč karle njemačkom sintagmom lange haare, što znači duga kosa. Sufiks – uša se upotrebljava za građenje imenica koje znače žensku osobu sa izvjesnim manama (ima pežorativno značenje: mudraruša, aljkavuša, sponzoruša). Riječ karleuša je značila ženu sa dugom, zamršenom, neopranom kosom, a kasnije je sticajem nekih okolnosti (koje nama nisu poznate) postale prezime, navodi se u pomenutoj knjizi.

Međutim, pre izvesnog vremena, PR služba poznate pevačice objasnila je značenje njenog prezimena negirajući predhodno objašnjenje.

Foto: Arhiv Novosti

 

 

– Koren reči Karleuša, “Karl” je preuzet iz starog nemačkog i znači “slobodan”. “Eush-euš” označava buntovnika ili razbojnika. Kroz vekove, te reči, kao kovanica, pretvorile su se u sinonim za ratnike i osvajače (Karl I, II, Karlo Veliki, itd). U nekom momentu, ime je kao prezime stiglo i na naše podneblje, kroz osvajanje Austrougarske. Značenje prezimena Karleuša je doslovce slobodan, buntovan i hrabar čovek. I savršeno pristaje osobi kao što je Jelena, pisalo je tada u saopštenju PR službe popularne pevačice.

Podsetimo, Otac Jelene Karleuše je poznati policajac Dragan Karleuša, dok je njena majka Divna Karleuša, poznata novinarka Radio Beograda koja je preminula posle duge i teške bolesti. 

Foto: Instagram printskrin/karleusastar

 

 

 Divna je jednom prlikom rekla da je njena čukunbaba bila aristokratskog porijekla, ali se zaljubila u jednog Crnogorca, radnika, koji je zbog voljene žene promijenio vjeru.

BONUS VIDEO:

Zavirite u ormar Jelene Karleuše

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".