Svoj video je započeo sa pitanjem: "Pa gde je Balkan? Ovo je standardna šala, hajde da uradimo celu teoriju.", rekao je Žižak, a onda objasnio:

- Ovde imamo Sloveniju! Svi oni će vam reći da granica Balkana počinje na granici sa Hrvatskom (pokazuje rukom), tu je limit.

Kad pitate Hrvata gde je Balkan, on će vam reći da su oni srednja Evropa i katolici, a Beograd, Srbija i ortodoksna religija, to je Balkan.

Ako pitate Srbina, on će vam reći pa Balkan je tamo negde, Sarajevo, Kosovo, to je pravi Balkan. Međutim, ironija je ako idete još niže, južno, odjednom je Balkan gore.

U Grčkoj će vam reći: "Mi Grci, mi vodimo poreklo iz Evrope i imamo svoju civillizaciju, ovde gore su mračne Balkanske planine, ovo ovde je Balkan".

Što se tiče ostalih balkanskih naroda o kojima je Žižak govorio, tu možda i postoji neke istine, međutim, što se tiče Srbije, u pitanju je masna laž. Gospodin Žižak je u svom obraćanju izneo brutalnu laži na račun našeg naroda. Na drugim mestima njegove tvrdnje možda imaju pokriće, ali ne i u Srbiji. Za njegovu informaciju, Srbi ne da znaju šta je Balkan, nego su za Balkan i ratovali i to u dva balkanska rata - prvi je doneo oslobođenje od Turaka. Bilo bi teško naći nekoga u našoj državi ko ne zna za dva Balkanska rata, a stav gospodina Žižaka ne potvrđuje nijedan respektibilni izvor.

Srbi dobro znaju šta je Balkan i, u ime naše redakcije, preporučujemo gospodinu Žižaku da pročita knjigu "Imaginarni Balkan", autorke Marije Todorove kako bi se malo bolje upoznao sa ovom temom.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".