Mojoj generaciji je objašnjeno da prefiks ”hadži” uz ime ide za one koji su išli na ”hadžiluk” u Meku. Primili smo to bez previše razmišljanja jer je bilo logično, međutim radi se o još jednoj podmetačini komunista protiv pravoslavlja. Puno Srba pravoslavaca ima hadži u svome imenu.

Verovalo se da su ovaj prefiks dobijali oni koji su išli na hadžiluk u Meku, međutim poreklo ovog prefiksa se kod nas tumači drugačije.

Postoji puno pravoslavaca koji takođe imaju "hadži" ispred svog prezimena.

Zapravo ”hadži” dolazi od grčkog ”hagios” što znači ”sveti”. Na starogrčkom ”Hagion Oros” znači Sveta Gora. Dakle to ”hagion” ili ”hadži” u svoje ime su dodavali oni koji su posetili Svetu Goru.

Foto: Profimedia

 

 

Nekada je bio običaj i preporučivalo se da svaki Srbin barem jednom za života poseti Svetu Goru i manastir Hilandar.

Prefiks Hadži se može dobiti i kada posetite Jerusalim. Dakle ako je neko posetio Svetu goru stavljao je ”hadži” ispred prezimena, a ako je neko posetio Jerusalim stavljao je "hadži" ispred imena. Stavljanje prefiksa nije bila obaveza već je poneko menjao svoje zvanično ime jer mu je ta poseta mnogo značila u životu.

Dakle, kada je "hadži" umetnuto između imena i prezimena ta osoba je bila na Svetoj Gori.

Sa druge strane, kada se "hadži" nalazi na početku, ispred imena ta osoba he posetila Jerusalim.

Foto: Tanjug/AP photo

 

 

Dakle turski hadžiluk je kasnijeg datuma i kada vidite nekog Srbina sa prezimenom ”hadži” da znate od koga su. Nije od Meke, već od Svete Gore, navode u epizodi serijala ”Priča sa Atosa”

 

BONUS GALERIJA: Sveta Gora

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".