Mnogi od nas imaju naviku da svako popodne legnu da malo odmore i odspavaju. Nema u tome ništa loše, ili se barem tako mislilo, ali neki novi podaci bacili su senku na ovaj vid popodnevnog odmora.

Sudeći prema podacima koji su poslednjih godina sakupljali naučnici, popodnevno spavanje može da ima loš uticaj na zdravlje, posebno na kardiovaskularni sistem. A ispostavilo se i da je važno koliko dugo ta dremka traje.

Foto: Profimedia

 

 

Na primer, jedna od studija objavljena 2015. godine, pokazala je da dugo spavanje popodne može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti za 82 odsto.

- Studija objavljena u junu 2015. dokazala je da popodnevna dremka koja traje duže od sat vremena povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 82 odsto i 27 odsto povećava rizik od smrti izazvane bilo kojim uzrokom, saopštili su naučnici.

Osim toga, ispostavilo se da rizik od dijabetesa raste za 46 odsto ukoliko popodnevno spavanje traje duže od sat vremena, a do tih zaključaka su naučnici došli prilikom analize 21 studije u kojima je učestvovalo 307.237 osoba.

Foto: Profimedia

 

 

- Kratke dremke mogu da imaju dobar efekat na zdravlje, ali još uvek ne znamo jačinu tog uticaja niti mehanizam po kojem funkcioniše, saopštio je jedan od autora studije Tomohide Jamada.

U međuvremenu, u studiji objavljenoj 2022. godine je dokazano da redovno spavanje popodne može da poveća rizik od moždanog udara.

Ovu studiju je sprovelo Američko udruženje za zdravlje srca, a analizom podataka je utvrđeno da ljudi koji povremeno spavaju popodne imaju 12 odsto veći rizik od srčanog udara nego oni koji ne dremaju. Rizik je porastao na 24 odsto kod osoba koje svakodnevno spavaju popodne.

(Mondo)

BONUS VIDEO:

NAPRAVITE LEŽERNE PLETENICE: Idealna frizura za letnje dane

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".